Читај ми!

Високи савет судства реагује због "медијског и адвокатског притиска на ВКС"

Високи савет судства реаговао је поводом, како наводи у саопштењу, медијског и адвокатског притиска на Врховни касациони суд (ВКС) и угрожавање уставом зајемчених личних права и професионалне аутономије носилаца судијске функције, који су уследили након допуне правног става Грађанског одељења тог суда о трошковима обраде кредита.

Поводом бројних новинских наслова, коментара на друштвеним мрежама, телевизијских емисија, окупљања и протеста дела адвокатуре, уз покушај насилног уласка у зграду суда, с циљем оспоравања допуне поменутог правног става, Високи савет судства подсећа јавност да се судске одлуке заснивају на чињеничном стању утврђеном у сваком појединачном поступку и да свака странка незадовољна одлуком првостепеног суда има право на жалбу.

Указује на то да судови у складу са обавезом очувања непристрасности и независности не смеју да се ставе у функцију било које стране у поступку, као и да у домаћем правном систему заузети правни ставови ВКС нису формални извор права.

Такође наглашава да адвокатура има посебну одговорност у очувању интегритета правосудног система, те да би првенствено адвокатима требало да буде познато да протести, физички напади, скандирања, "обраћање путем мегафона и покушаји насилног улажења у зграду суда не само да нису легалан начин коресподенције са судом, већ нису ни етичко или морално прихватљиво понашање".

"Тим пре уколико се има у виду да би урушавање правосудних институција као своју прву жртву имало управо адвокатуру. Високи савет судства стога сматра да је нужно да се кроз јасну реакцију, а која целокупној јавности приближава правне и све друге друштвене аспекте тренутних дешавања, одбрани интегритет правосуђа у целини", наводи се у саопштењу.