Читај ми!

Старење постаје привилегија, да ли знате шта је ејџизам

Друштво које неће да поправља однос према старима је друштво којем ни млади не могу да се радују, рекла је за РТС министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић. Старење је привилегија, тада постајемо сви једнаки, навела је министарка.

Данас се у Палати "Србија" одржава конференција на којој ће бити регионално представљен први Глобални извештај УН о дискриминацији на основу старости и организован Национални дијалог о старењу и ејџизму. Организатори конференције су Популациони фонд УН, СЗО, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Повереник за заштиту равноправности.

Конференција се иначе организује уочи 1. октобра – Међународног дана старијих особа.

Регионална директорка Популационог фонда УН за источну Европу и централну Азију Алан Армитаж објаснила је да је ејџизам дискриминација људи на основу броја година, а старији људи су често мета дискриминације. 

Према њеним речима, у Србији је 50 одсто људи изјавило да су искусили ејџизам.

Према недавно објављеном Глобалном извештају Уједињених нација о ејџизму, овај феномен је у Европи присутнији од сексизма и расизма. Готово сваки трећи становник Европе је био изложен дискриминацији на основу година. 

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да су људи као појединци различити по много чему – по полу, по сексуалном опредељењу... али да када достигнемо одређени број година постајемо сви исти. 

"Старење је привилегија. Тада постајемо сви једнаки и постајемо сви исти. Друштво које неће да поправља однос према старима је друштво којем ни млади не могу да се радују", навела је Чомићева.

Наводи да је циљ да ћутање престане, јер старење јесте привилегија.

Армитаж је рекла да је популација у Европи једна од најстаријих на свету, а 30 одсто становништва у Србији биће до 2050. старо.

"Зато смо изабрали да покренемо овај пројекат у Србији. Дивимо се оним што је овде покренуто и слажем се – треба славити старење", нагласила је Армитаж.

Чомићева наводи да прво треба да отворимо дијалог како живе стари, како се осећају, како су живели за време карантина. "То је време када они губе брачног друга, губе свет пред очима који су до тада имали", истакла је министарка.

Испричала је да је недавно срела школског друга и питала га како му је мајка, на шта јој је он одговорио да се налази у дому.

"Рекла сам му, нисам те питала где је, него, како је. На шта ми је он рекао да је није видео шест месеци", навела је Чомићева. 

Регионална директорка Популационог фонда УН за источну Европу и централну Азију напомиње да је ковид 19 додатно бацио светло на ејџизам.

"Разговараћемо о три ствари – неопходно је да обезбедимо међугенерацијски контакт, образовање мора бити доступно свима без обзира на године, и да се обезбеди законодавство и политика који спречавју дискриминацију. То су три области о којима ћемо разговарати", навела је.

Министарка је рекла да је ејџизам присутан у многим областима, почев од банака, где старији не могу да добију кредит, па затим, немају приступ институцијама где треба да дођу.

"Старији су ресурс искуства, знања, свега што у њима чучи неизговорено. И разговараћемо како би држава могла да поради да живе боље", рекла је Чомићева додајући да је неопгодно да млади у старијима гледају себе за неколико деценија ако имају среће да доживе.

Армитаж закључује да се демографска слика мења и да је важно како поимамо старење и да ли смо ејџисти и према себи – ако кажемо ја сам престар за ово и позвала све да погледају пројекат о Деценији здравог старења.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи