Иринеј нишки нови патријарх

Његово преосвештенство епископ нишки Иринеј изабран за новог српског патријарха. На ту часну и тешку дужност изабран сам уз помоћ браће архијереја са којима ћу носити бреме, рекао новоизабрани патријарх. Устоличење сутра у Саборној цркви.

Звона на Саборној цркви, која су се огласила у 14.20, означила су да је Српска православна црква добила 45. патријарха. Епископи СПЦ су за новог српског патријарха изабрали Његово преосвештенство епископа нишког Иринеја. 

Новоизабрани патријарх Српске православне цркве рекао је да је његов избор била воља Божја и воља Светог архијерејског сабора.

"На ту часну и тешку дужност изабран сам уз помоћ браће архијереја са којима ћу заједно носити бреме и све проблеме", рекао је владика Иринеј непосредно по избору.

После завршеног избора и молитве благодарења, нови патријарх постављен је свечано на трон у капели и обратио се првом приступном беседом Сабору који га је изабрао.

"Патријарх Иринеј је изнео програм свог будућег пастирског рада, што укратко значи да ће радити на програму обнове, који треба да спроведе у сарадњи са својом браћом архијерјима СПЦ", рекао је епископ бачки Иринеј Буловић.

Епископ бачки на конференцији за новинаре истакао је да је нови патријарх изабран "апостолским жребом" и да је било четири круга гласања.

Он је, такође, рекао да је избор текао хармонично у атмосфери братске љубави свих учесника Сабора. "СПЦ је добила достојног наследника патријарха Павла", навео је епископ бачки. 

Устоличење у Саборној цркви 

Интронизација новог патријарха биће сутра у Саборној цркви у девет часова, а накнадно и у Пећкој патријаршији.

Према речима епископа Иринеја Буловића, пред почетак изборног заседања одржано је уводно саветавање на коме су сви чланови Синода, на челу са досадашњим чуваром трона, митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, изнели техничка упутства члановима Сабора о томе како у пракси треба да изгледа изборни Сабор.

Самом чину избора, како је рекао, претходила је традиционална молитва призива Светог Духа у придворној капели светог Симеона Мироточивог, која је понављана пре сваког од четири изборна круга, колико их је било на овом Сабору.

Поред Иринеја нишког у последњем кругу били су још и митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић и епископ бачки Иринеј Буловић.

Коверту са именом патријарха извукао је из Јеванђеља, пред Царским дверима патријаршијске капеле, архимандрид Гаврило из манастира Лепавина у Хрватској, а име новог патријарха прочитао је владика Лаврентије који има најдужи епископски стаж.

У 15 часова на згради Патријаршијског двора подигнута је застава која је 15. новембра, на дан смрти патријарха Павла, била спуштена на пола копља.

Биографија новог патријарха 

Епископ нишки, Иринеј Гавриловић, рођен је у селу Видова код Чачка 1930. године. По завшетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а потом и Богословски факултет у Београду.

Пре 50 година, у манаситру Раковици, од његове светости патријарха Германа, примио је монашки чин и добио име Иринеј.

После тога, на Свету Петку, у цркви Ружици испод Калемегдана, рукоположен је у чин јеромонаха. После постдипломских студија у Атини, постављен је за управника монашке школе у манастиру Острогу.

По повратку у Призрен постављен је за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа његове светости патријарха српског са титулом епископа моравичког. Годину дана касније, изабран је за епископа нишког, где се налази 35 година.

Број коментара 256

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво