Читај ми!

Штрајк адвоката широм Србије

Aдвокатска комора Србије данас обуставља рад, на један дан, због одлуке Врховног касационог суда да банке имају право да наплаћују накнаде на име трошкова обраде кредита без обавезе да наводе структуру и висину појединачних трошкова од којих се те накнаде састоје.

Из коморе појашњавају и да не организују протесте на улици већ да адвокати Србије данас неће поступати у поступцима пред судовима и другим органима без изузетака, осим у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Обустава рада односи се и на тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

"У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета", наведено је у одлуци АКС.

Обуставом рада адвокати Србије изражавају најоштрије противљење ставовима којима се, како сматрају, на директан начин "нарушава правна сигурност грађана и мења досадашња судска пракса наших судова", те се уводе решења која погодују банкарском сектору, а на штету грађана.

Врховни касациони суд саопштио је крајем протекле недеље да одредба уговора о кредиту којом се корисник кредита обавезује да банци плати трошкове кредита није ништава, под условом да је понуда банке садржала јасне и недвосмислене податке о трошковима кредита. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво