Читај ми!

Суша била бржа од комбајна, ратари могу да буду задовољни једино ценом кукуруза

Сунчица Савовић из удружења "Жита Србије" рекла је за РТС да ће ове године бити њива где комбајни неће морати да улазе јер неће имати шта да оберу, међутим, Србија је ипак далеко од увоза кукуруза. Оно чиме ратари могу да буду задовољни је цена, која је у овом тренутку изнад 26 динара по килограму, навела је Савовићева.

Почела је берба кукуруза у Србији, али произвођачи кажу да немају разлога да буду задовољни, приноси са њива су чак 40 одсто мањи у односу на просечан род, а 50 одсто мањи на прошлогодишњи род који је био рекордан. Разлог је велика суша.

Сунчица Савовић из удружења "Жита Србије" рекла је гостујући у Јутарњем програму да је жетва почела прошле недеље и да су велике разлике у приносима, а оне се крећу од 4,6 до седам тона по хектару.

Према њеним речима, врло је тешко одредити тачан принос на нивоу земље, али је мало вероватно да ће принос бити испод 5,9 и изнад 6,2 тоне по хектару.

"То за нас значи род од шест милиона тона кукуруза, то је за два милиона тона мање него претходне године. У процентима то је 25 посто мањи род", навела је Савовићева.

Наглашава да ће сигурно ове године бити њива где комбајни неће морати да улазе јер неће имати шта да се обере.

Како напомиње, треба имати у виду да падавине нису биле равномерно распоређене, а и да сви произвођачи немају навику да примењују исте агротехничке мере, али с друге стране, имамо и њиве где су приноси и 10 тона по хектару.

"Имамо ситуације у истом атару где је исти састав земљишта, а на једној су приноси четири, а на другој седам тона по хектару, што значи да када су екстремне временске прилике, правилна употреба агротехничких мера долази до изражаја", каже гошћа из "Жита Србије".

Истакла је да су површине које се у Србији наводњавају симболичне и произвођачи и држава би требало да дају свој допринос да се последице суше умање када већ не могу да се избегну.

Далеко од увоза кукуруза 

"Држава би требало да створи услове за наводњавање што већих површина, а произвођачи да примењују агротехничке мере", рекла је Савовићева.

Говорећи о осигурању њива, каже да то још није прихваћено код произвођача.

"Ово јесте лошија година, али свакако ће бити довољно кукуруза. Али за домаће потребе је неопходно 4.700.000 тона", напомиње.

Како каже, ипак смо далеко од увоза кукуруза.

"Ако ратари нечим могу да буду задовољни, то је цена. Прошле године на почетку жетве кукуруз је коштао 16,20 динара, да је на крају жетве цена стигла до 19 динара. А у овом тренутку произвођачи добијају нешто изнад 26 динара по килограму", упоредила је Савовићева.

Наглашава да нова поскупљења због цене кукуруза не очекује.

Суша је најмање оставила последице на сунцокрет, а род пшенице је ове године био рекордан. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво