Читај ми!

Атест "парадокс" – лабораторија на Сењаку мери отпорност на пожар, комшилук тврди да се гуши у диму

Ниједна зграда у Београду не може да добије дозволу без атеста грађевинских материјала који се контролишу на Сењаку. Тамо се налази једина лабораторија која тестира колико су грађевински материјали отпорни на пожаре. Све је додуше по закону, осим отровних честица, чије мерење тај закон не обухвата. То што их нико не мери не значи да нису опасне по здравље.

У лабораторији на Сењаку се најмање два пута недељно на температурама које достижу и 1.000 степени тестирају каблови, ПВЦ столарија и други материјали.

"Горе има димњак и кад је ветар, он све наноси у насеље. Нарочито су у згради који имају и малу децу. То је стварно катастрофа", каже станар Ивица Вујиновић.

Станарка Љубица Милетић прича да се дешава да не могу да дишу.

"Они пале све од пластике, цеви, бетона и ту куља црни дим и ми онда сви затварамо прозоре, јер не може да се дише. Ту куља црни дим у насељеној зони. То је просто не непримерено, него просто нешто што не сме да се дешава", испричала је Вујиновићева.

Нас инспекција стално контролише и до сада није утврђено да смо кршили, тврде у Институту ИМС.

"Вршена су у више наврата мерења емисија штетних гасова. У свим тим мерењима ми смо били у прописаним границама. Ни у ком случају не кршимо прописе. Свесни смо проблема које проузрокујемо станарима и покушали смо да решавамо те проблеме колико је било у нашој моћи. Свесни смо чињенице да лабораторија треба да се исели, али то је нешто што превазилази могућности Института", тврди Драгиша Иванишевић из Институт за испитивање материјала.

То што су инспектори констатовали да су количине загађујућих материја у границама прописаним законом не значи да проблем не постоји, нарочито ако се узме у обзир да законом нису обухваћене све потенцијално опасне материје.

"Нажалост, због неусклађености са законима у остатку Европе, што је ван наше моћи, али на људском нивоу, разумевање чињенице да се у централној градској зони тако нешто дешава, са таквим степеном регуларног заагађивања, у оквиру чега ми у непосредној околини не можемо да дишемо", испричала је Славенка Дешет Пантелић, станарка.

Иако су сви сагласни да једном оваквом постројењу није место у центру града док не буде обезбеђен новац оно ће наставити са радом, јер је то једина лабораторија која контролише отпорност на пожар и без чијег атеста ниједна зграда не може да добије употребну дозволу.

Институт је направио пројекат за ново постројење, али оно би коштало неколико милиона евра које може да обезбеди само држава. Грађани се надају да ће успети да скрену пажњу надлежних да су угрожени и да је неопходно да се лабораторија што пре измести ван града.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи