Читај ми!

Протест адвоката и грађана испред Врховног касационог суда, предати захтеви судијама

Испред Врховног касационог суда протестовали су адвокати и грађани незадовољни правним ставом тог суда којим се сматра да је дозвољено да банке наплаћују трошкове обраде кредита. Истичу да се оваквим поступањем највиша судска инстанца ставила на страну економских интереса пословно-банкарских центара моћи.

Адвокати који су протестовали испред Врховног касационог суда (ВКС) уручили су своје захтеве судијама тог суда, а пре самог уручења дошло је да мање гужве на вратима суда.

Наиме, адвокат Мирослав Живковић позвао је у једном тренутку све окупљене адвокате да уђу у суд и погледају се, како је навео, очи у очи са судијама.

Присутни су кренули ка вратима где им је обезбеђење забранило улаз.

Дошло је до мањег гуркања, а након пет минута је дозвољено мањој групи адвоката да уђу и предају захтев. До већих инцидената није дошло.

Адвокати протестују због правног става ВКС којим се сматра да је банкама дозвољено да обрачунавају трошкове кредита грађанима Србије.

Адвокати Мирослав Живковић, Марко Милутиновић и Никола Живуловић оценили су да је најновији став Врховног касационог суда донет у корист банака, а на штету грађана тј. клијената и навели да је то разлог протеста који данас организују испред поменутог суда.

Навели су да Врховни касациони суд 20 година стоји на становишту да банке немају право на наплату накнаде трошкова односно да их могу наплатити само ако су стварно образложени по висини и структури, а сада одједном износи супротан став.

Према Живковићевим речима, задужење Врховног касационог суда јесте да уједначава судску праксу, а овде пошто је пракса судова била јединствена, није било потребе да се оглашава.

С друге стране, Удружење банака Србије саопштило је да најновијим ставовима Врховног касационог суда проблем није коначно решен, јер треба привести крају све започете парнице, а то је и даље велики посао за правосудни систем и за сваку од парничних странака.

Истичу да су банке, што се текућих спорова тиче, исказале начелну спремност да у случају сваког повољног исхода спора не наплаћују од друге стране трошкове које су саме имале у вези с вођењем сваког појединачног спора, као од стране која је изгубила спор, већ да ти трошкови остану на терет банке, као и да предмети у којима је донета и извршена пресуда против банака, такође неће бити предмет било какве правне акције банака против клијената.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво