Читај ми!

Несуђени туристи чекају да им агенције врате новац, да ли је помоћ државе сламка спаса

Многи грађани, који су још пре годину и по уплатили аранжмане, због епидемијских ограничења, нису отпутовали. Неки су заменске ваучере искористили летос, али чак 40 одсто, односно 25.000.000 евра, и даље је неискоришћено. Тим несуђеним туристима новац би требало да буде враћен од јануара нередне године. Тежак рок за агенције које од иностраних партнера нису успеле да поврате новац. Помоћ и овог пута нуди држава.

Агенције ће од Фонда за развој добити кредите да обештете туристе. Зајам ће добијати на шест година са један одсто камате, уз период мировања до две године. Сваки динар кредита мора бити образложен.

"Поред свих осталих докумената који су стандардни када је реч о кредитима Фонда за развој, биће потребни докази о уплаћеним аранжманима грађана на рачун туристичких агенција и доказ о плаћању добављачима. Дакле, кључан ће бити трансфер новца, односно извод из банкарског рачуна", каже Рената Пинџо, помоћница министарке туризма.

То је једини начин да туристичке агенције наставе да раде, истиче Александар Сеничић, директор Јуте, и додаје да велики број туристичких агенција није направио довољно посла да може из својих средстава да изврши повраћај.

"Није довољна једна сезона да би се тај новац зарадио", напомиње Сеничић.

Неки хотелијери у иностранству су вратили агенцијама део новца. "Имамо и сада случајеве да се враћа остатак новца који није искоришћен и још увек се раде обрачуни. Међутим, морам признати да највећи број партнера нема новац, јер је он одавно потрошен", каже Владимир Влахо из "Сабра травела".

Кредит Фонда за развој за многе агенте је сламка спаса, али има и оних који се плаше да ли ће моћи да га врате ако пандемија потраје.

"Што се саме државне помоћи тиче, морам признати да нисмо баш задовољни у агенцијама, јер за разлику од других у туризму, као што су саобраћај и хотелијери, ми нисмо добили никакву бесповратну помоћ", каже Љубиша Нешовановић из "Робинсон травела".

Како овог лета домаће агенције нису организовале путовања за Шпанију и Италију, заменски ваучери су и даље на чекању.

"Они исто као и ми одлажу то враћање новца, које су били дужни исто као и ми да почетком следеће године вратимо, тако да ја очекујем да ћемо од тих инопартнера у Италији и Шпанији и још неким земљама добити ваучере да искористимо у наредној години", каже Мирко Баук из агенције "Odeon world travel".

Држава обећава агенцијама да ће им и следеће године субвенционисати полисе осигурања и банкарске гаранције које, у складу са законом, морају да поседују.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво