Читај ми!

Потврђено 13 случајева грознице Западног Нила у Србији

На територији Србије до 16. септембра ове године потврђено је 13 случајева оболевања од грознице Западног Нила, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Грозница Западног Нила регистрована је код особа са територија Севернобанатског, Средњебанатског, Јужнобанатског, Сремског, Града Београда и Јужнобачког округа, објављено је на сајту "Батута".

На основу извештаја Завода за биоциде и медицинску екологију од 6. септембра, присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима Culex pipiens са локација на територији града Панчева, Новог Сада и Београда, као и на локацији територије Палић.

Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра.

Већина инфицираних нема никакве симптоме, док код мањег процента заражених симптоми подсећају на обољење слично грипу.

Код појединих особа, међутим, долази до настанка асептичног менингитиса или енцефалитиса, односно неуроинвазивног облика болести, који захтева хоспитализацију.

Симптоми овог облика болести су главобоља, укочен врат, ступор (тупост), дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа. Тада је неопходно одмах се јавити изабраном лекару, наводи "Батут".

Ради смањења ризика од заражавања вирусом, препоручује се употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном, ношење комотне одеће дугих рукава и ногавица, светле боје, избегавање боравка на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору, употреба заштитне мреже, избегавање подручја са великим бројем инсеката, савети су "Батута".

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се