Читај ми!

Ко контролише приватне дневне боравке за најмлађе основце

Немају све школе продужени боравак, а ризик је оставити мало дете само код куће. Изгледа да је за сада сва одговорност искључиво на родитељима. У чијој су надлежности приватни дневни боравци за најмлађе основце, којих је у Београду све више?

Богдан и Јања иду у различите школе, али су у боравку најбољи другари. Воле да читају, уче и да се играју.

Марко Крга је своју ћерку желео да упише у школски боравак, али је захтев одбијен.

"Прва идеја је била да Kатарина иде у школски боравак, међутим нисмо добили зато што као родитељи радимо од куће, други разлог је то што овакви боравци пружају ипак мало већи квалитет и то се и показало јер је Kатарина презадовољна", рекао је Марко Крга.

"Оба детета су ишла у 'Авиончић' и мени као родитељу је то била огромна помоћ и подршка, јер сам могла да будем родитељ да их волим и да их васпитавам, а образовање су преузели људи којима је то професија", рекла је Јелена Боћанин.

У приватним боравцима су деца од првог до четвртог разреда. За њих родитељи сазнају углавном преко препоруке.

"Доведемо их из школе, чак и на том путу сазнамо све шта су радили у школи, са ким су провели време на великом одмору, да ли су јели, да ли су са неким поделили ужину, некоме је испала ужина, то су дивни детаљи које ето чујемо у тих десетак минута колико нам треба да дођемо до боравка. Онда ручамо и радимо домаћи", навела је Јелена Стајић из "Авиончића".

Приватни боравци нису у надлежности Министарства просвете. Просветна инспекција нема права да контролише било који субјект на тржишту који није установа образовања, тако да начин рада са децом у приватним боравцима зависи искључиво од савести запослених. Што се закона тиче, они раде у предузећу.

"Ми смо сви предузетници, фирме, као такви смо регистровани и не спадамо под контролу Министарства просвете што није у реду зато што онда сам квалитет рада искључиво зависи од људи који раде тај посао. Од вас лично зависи да ли ћете имати стручни кадар, безбедно окружење, да ли сте савесни и одговорни у раду са децом или нисте. Али, нажалост, контроле од стране Министарства за сада још увек нема", навела је Димитрина Тошић Гојковић из "Креативне авантуре".

Министарство просвете финансира продужени боравак у државним основним школама и за ђаке је бесплатан, а у приватним кошта и до неколико стотина евра.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво