Читај ми!

Зашто се ћути о злочинима над Србима у Сарајеву

Фондација "Горчаков" и Међународни институт за разој научне сарадње организовао је конференцију поводом представљања резултата међународних независних комисија о српским жртавама у Сарајеву током рата у БиХ од 1991. до 1995. и жртавама из свих народа у региону Сребренице у истом периоду.

Истраживање је било неопходно због исправљања неравнотеже и утврђивања праве истине о дешавањима у БиХ током деведесетих. До сада су сва истраживања била усредсређена на Сребреницу, док су остали злочини запостављени.

"Ова међународна комисија је имала два задатка, да утврди да ли се заиста десио злочин геноцида у Сребреници, и они су недвосмислено утврдили да се тамо десио страшан ратни злочин али не и геноцид", рекао је бивши министар спољних послова Владислав Јовановић.

Академкиња Елена Гускова нагласила је да у европским и светским политикама постоји теза да је у Сребреници почињен геноцид, и то од Срба, али да геноцида у ствари није било и додаје да није било ни 8.000 жртава.

"Многе акције у БиХ, поготову у Сарајеву, починили су управо муслимани, облачећи се у српске униформе, како би Србе представили као народ који је крив за све. Важно је да разговарамо о томе, јер постоје покушаји да нас увуку у систем европске политике", сматра Гускова.

Утврђивање чињеница окупило је независне експерте, реномиране професоре, научнике за геноцид и ратне злочине са више института и универзитета из десетак земаља.

"Морам да истакнем, и да нагласим, да смо током истраживања, и сада смо, потпуно независни и непристрасни, можда не објективни, јер нико не може да буде потпуно објективан, али стопостотно смо непристрасно урадили посао, и сагледали ситуацију", тврди Рафаел Израели са Јеврејског Универзитета у Јерусалиму.

"Што се тиче Сарајева, та комисија је утврдила да се тамо десило нешто што би могло да буде пандан страшном злочину који се десио у Сребреници а што је од стране такозване међународне заједнице било прикривено свих ових година и деценија", истиче Владислав Јовановић.

Према Јовановићевим речима, мишљења стручњака, која ће бити објављена на међународном нивоу, мораће да буду прихваћена и схваћена озбиљно јер су они на основу чињеница утврдили да се у том периоду десило нешто страшно Србима и треба да се скине потпуна одговорност и кривица са Србије.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи