Читај ми!

Реаговања поводом еколошког протеста у Београду

Премијерка Ана Брнабић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић огласиле су се поводом еколошког протеста "Устанак за опстанак", који је одржан у Београду.

На еколошком протесту "Устанак за опстанак" окупили су се грађани на Тргу Николе Пашића у Београду, како би изразили незадовољство због низа еколошких проблема у Србији.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је заштита животне средине важна тема, коју не треба политизовати и упитала "зашто сада еколошки простести, а не пре 2014. године.

"Није ми јасно зашто сада еколошки протести, устанци, пошто коначно имамо владу која брине о екологији и коначно нешто радимо за заштиту животне средине, то радимо од 2014. године", рекла је Брнабићева на конференцији за медије након седнице Кризног штаба, одговарајући на питања новинара у вези са еколошким протестом.

Према њеним речима, први пут у Скупштини усвојен је Закон о обновљивим изворима енергије, који су, каже, раније били тек један параграф у оквиру Закона о енергетици.

Такође, навела је да је први пут усвојен Закон о климатским променама, а уведене субвеније за куповину електричних возила, те постављени електропуњача.

"Зашто сада, а не у време ДС-а, Ђиласа, Тадића, Јеремића, Ђорђевића... када нисмо имали постројења за одсумпоравање, нисмо имали ове законе. Када су дали дозволе за Рио Тинто, за ископавања 2004. године...? Какве везе то сада има са екологијом, а какве са политиком?", упитала је Брнабићева.

Рекла је да верује да велики број људи, који су данас били на протесту, искрено верује у потребу очувања животне средине, али да нису информисани о свему што је до сада урађено у тој области, јер се, каже, "информишу из медија који о томе не извештавају, јер ваљда није релевантно".

Вујовић: Разумем грађане, али не и политикантство 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да разуме све грађане који су искрено забринути за стање животне средине у Србији, али не и политикантство и оне који манипулишу овако важном темом.

"Верујем да су неки грађани дошли на протест јер их искрено занима како да се смањи загађеност ваздуха, земље, воде и увек сам отворена да с њима разговарам. Међутим, јасно је да једну групу људи инструишу пропали политичари бившег режима, којима је једини циљ да поново дођу на власт", наводи Вујовићева.

Додаје да у екологији нема брзих и лаких решења, али истиче да се ова влада труди и ради на решавању проблема. Грађанима који су, како је рекла, искрено забринути поручила је да је држава одлучна у томе да реши све нагомилане проблеме.

Михајловић: Неки би да преко екологије уђу у политику 

Овим поводом огласила се и министарка Зорана Михајловић, која је у саопштењу поручила да ће о томе да ли ће бити рудника литијума, фабрике литијумских батерија и електричних аутомобила, одлучити грађани на референдуму, али тек онда кад, додаје, буду завршене све студије и познате све чињенице, "а не на основу неистина које шире они који би преко екологије да уђу у политику".

"Нећемо имати здравију животну средину од ширења неистина и страха, од тога што ће Небојша Зеленовић као лажни еколог спасавати своју политичку каријеру, нити од блокирања путева и мостова којима прети Александар Јовановић Ћута. Ако је то ваша политика, онда региструјте своју политичку организацију и кандидујте свој програм на изборима, али реците људима који су се данас окупили да су заправо били на предизборном еколошком протесту који сте организовали због себе. Такође, ако сте добили тапију на парче земље у Јадру, размислите да ли је фер да се преко тога кандидујете у Београду, уместо у Лозници", рекла је Михајловићева.

Додала је и: "Да вам је заиста стало до животне средине, не бисте обмањивали грађане да тражите да се пониште уговори са Рио Тинтом, јер никакав уговор не постоји. Не бисте ширили страх како у долини Јадра неће бити живота, како ће бити затроване реке и ваздух, а да све студије још нису завршене. Такође, не бисте то све радили уз подршку оних за време чије власти је Рио Тинто дошао у Србији и добијао дозволе за геолошка истраживања, а данас су променили причу и сад су најгласнији противници пројекта 'Јадар'".

Поводом протеста огласила се и компанија Рио Тинто, наводећи да разуме забринутост грађана. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво