Читај ми!

Еколошки протест у Београду "Устанак за опстанак", Бранков мост поново проходан након блокаде

У Београду је одржан еколошки протест "Устанак за опстанак" на ком су грађани изразили незадовољство због низа еколошких проблема у Србији. Након скупа организована је протестна шетња. Учесници протеста блокирали су Бранков мост на око сат и по времена.

Учесници протеста "Устанак за опстанак" блокирали су Бранков мост у Београду око 16.30, а блокада је трајала до скоро 18 часова, када су се учесници протеста разишли.

Мост је био блокиран у оба смера, а у тренутку отпочињања блокаде на мосту је била колона аутомобила и аутобуса јавног превоза, из правца Новог Београда.

Због тога је дошло до свађа, негодовања и чарки између возача и учесника протеста, јавља Фонет. Није било већих инцидената, јавио је Танјугов репортер с лица места.

На крају протеста организатори су најавили да ће, уколико им се у року од седам дана не испуне захтеви, организовати протест на неком другом месту, не прецизирајући где и када, јавља Танјуг.

Грађани су до Бранковог моста стигли у протестној шетњи која је кренула након скупа на Тргу Николе Пашића, где је протест почео.

На Тргу Николе Пашића обратили су се бројни стручњаци, глумци, еколошки активисти, а већина се осврнула на проблем изградње рудника литијума код Лознице.

Ненад Костић, члан Српске академије наука, истакао је да не постоји зелено рударство, да су зелене само шуме и ливаде којима ће рудници чије се отварање најављује учинити да више не буду зелени.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић рекао је да Рио Тинто и Рио Сава немају референце да се баве литијумом, већ другим металима и истакао је да се код нас литијум представља као бело злато, а кинески произвођач батерија "Келт" већ је прешао да користи натријум, кога има више него литијума.

Александар Јовановић Ћута из еколошког покрета "Одбранимо реке Старе планине" рекао је да им нико није одговорио на захтеве из априла када су протестовали у Београду и зато, како је рекао, сада излазе са новим захтевом, а то је да надлежни државе Србије пониште све обавезе према Рио Тинту.

Глумица Светлана Бојковић је истакла да не смемо дозволити да се претворимо у депонију и да постанемо депонија за туђе прљаве индустрије, а научни саветник Драгана Ђорђевић поручила је да су нам реке све загађеније и међу њима навела је Пек, Борску реку, те реке око Босилеграда.

Окупљенима се кратко обратио и Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и бивши градоначелник Шапца, и рекао да нам стално говоре да ништа не може да се промени, али да он сматра да може.

Како је рекао, могу да се пречисте воде, да се рециклира отпад, што је, додао је, и сам урадио. Нагласио је да је ово еколошка борба за нашу будућност и нашу децу.

Један од организатора скупа рекао је на почетку да ће протест каснити, јер је полиција блокирала аутобус са еколошким активистима из Доњих Недељица. 

Иако је било најављено да ће на протесту говорити глумац Петар Божовић, он се због болести није појавио, а Љубивоје Ршумовић је послао песму посвећену Рио Тинту, која је прочитана ученицима протесног скупа.

Грађани су на скупу носили транспаренте на којима пише "Стара планина није на продају", "Загађивачи од народа нису јачи", "Обруч се стеже", "Рио Тинто Марш са Дрине".

Саобраћај на Тргу Николе Пашића и околним улицама био је обустављен током трајања протеста.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво