Читај ми!

Почела берба грожђа – због суше род мањи, али квалитет бољи

У Банату је почела берба грожђа. Род је мањи од прошлогодишњег, али је квалитет бољи. У Војводини се пет хиљада газдинстава бави виноградарством.

Банатско село Тараш надалеко је познато по белим родама и скели која спаја две обале Тисе, али последњих година и по све већем броју винограда којима плодна земља и поднебље у потпуности одговарају и у сушним годинама са мало падавина баш каква је била и ова.

Виноградар Слободан Маровац каже да имају 3.700 чокота, нешто младог и нешто старијег засада.

"С обзиром на то да је лето било дуго и топло, принос ће бити нешто мањи. Гроздови и бобице су остали мало ситнији, фалило је влаге, али очекујемо бољи квалитет грожђа него прошле године", наглашава Маровац.

Саша Толмач је четврта генерација виноградара и винара у својој породици. Има око 2.500 чокота винове лозе.

"Произведем годишње око 2.000 до 2.500 литара вина. Ја проширујем површине, а надам се да ће и моја деца наставити мојим стопама", истиче Толмач.

Тамара Толмач Цвеин, техничар биотехнологије, каже да јој струка доста помаже за основне ствари, врење и производњу вина.

"Ја сам дошла овде данас са својом децом да подржим тату у ономе што највише волимо да радимо, а то је производња грожђа и вина", поручује Тамара.

Посебно охрабрује то што све већи број младих виноградара наставља традицију предака.

Виноградар Миле Марков каже да је традиција виноградарства у селу дужа од два века, а тако је и код њега у породици.

"Ови виногради које имамо постоје од 1901. године, тако да је седам генерација у нашој породици на том винограду", истиче Марков.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде регистровано је око 140 тржишно оријентисаних винарија у Војводини и велики број произвођача који праве вино за сопствене потребе.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво