Читај ми!

Код Шмитових из Панчева купина је и обновљива енергија

Породица Шмит из Панчева већ двадесет година узгаја купине и од њих прави квалитетно вино и друге производе. Упркос суши, година је родна а берба је при крају.

Чланови породице Шмит из Панчева ових дана завршавају бербу купина, а годишње добијају више хиљада килограма са 40 ари плаца.

И Лајош и Ружица су запослени у фирмама, па скоро све слободно време проводе радећи у воћњаку, а посла има доста и готове све се ради ручно.

"Од самог орезивања, повезивања купина, сечења ластара, копања, кошења траве, нон-стоп, целе године", каже Ружица Шмит.

Ове године задовољни су родом и углавном продају купину на пијаци, јер је цена много боља него претходних сезона. А све што остане претварају у вино.

"Ми од вина имамо и оно што падне, презри, или после кише кад то пређе у другу категорију, онда правимо и ракију, не баца се ништа. Чак смо и од купина које одсечемо почели да правимо снопове и са тим ложимо, тако да је то један вид обновљиве енергије и доста дрва уштедимо", објашњава Лајош Шмит.

Вина која Шмитови праве редовно освајају награде на такмичењима, а праве их и од малине и виноградарске брескве. У пословима им помаже син Тибор, који је углавном задужен за пласман производа.

"На крају све остаје на нама младима. Наравно да постоје планови, само треба да се искуство и ентузијазам помире. Вероватно ће у некој ближој будућности доћи до тога да се поред постојећих производа направе нови", испричао је Тибор Шмит.

Велики број златних медаља говори да је квалитет одличан, само је потребно повећати производњу, како би могли да задовоље потребе тржишта.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се