Читај ми!

Џерузалем пост се извинио због Голдмановог текста

Израелски лист "Џерузалем пост" изразио је дубоко жаљење због објављивања текста аутора Давида Голдмана у којем се, између осталог, наводи да је број жртава у усташком логору Јасеновац био између 2.500 и 4.500 и да Србија нема доказе да их је било више, уз поруку да се не сме дозволити ревизија историје.

Редакција Џерузалем поста је објавила да у тексту "Ово срамотно исмевање Холокауста мора одмах да престане" писац Давид Голдман исмева и омаловажава хрватског историчара Иву Голдштајна, који је на то одмах одговорио у тексту под називом "Kолаж лажи" објављеном на порталу Џерузалем поста.

"Због будућих генерација, као и ради сећања на шест милиона Јевреја убијених у Холокаусту, не смемо дозволити да се историја ревидира како би одговарала националистичким интересима. То је био проблем са оним што је Голдман покушавао да уради", објављено је на званичном сајту тог листа.

У тексту уредништва се додаје да "не могу дозволити да се чињенице и истина о Холокаусту отму у корист уских политичких интереса".

Тај лист наводи и да су приче о Холокаусту постале "битка наратива" које се користе у различите сврхе, будући да је све мање и мање живих сведока тог стравичног догађаја.

Додаје се и да постоје различити ставови о улози Хрвата и Срба, као и да таква осетљивост постоји подједнако у готово свим земљама у Европи, укључујући Русију, Украјину, Мађарску и западноевропске земље које су нацисти освојили у Другом светском рату.

Голдман је у свом тексту изнео тврдњу да је број жртава усташког концентрационог логора Јасеновац преувеличан и истакао Голдштајнову улогу у томе.

Голдштајн у одговору истиче да је био "шокиран тим колажом лажи, дисторзија и измишљотина", додајући да никад није чуо за Голдмана док није прочитао његов чланак.

Подсећајући колико су се он и његов отац Славко бавили усташком Независном Државом Хрватском и Јасеновцем, Голдштајн указује да су доследно описивали злочиначки карактер те државе и логора у којем је почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, као и масовни злочини над Хрватима антифашистима и другима.

Наводи да је током прошлих деценија неколико кустоса Спомен-подручја Јасеновац марљиво радило на томе и да је прикупљено 83.145 имена жртава: 48.217 Срба, 16.164 Рома, 13.143 Јеврејина и 4.281 Хрват.

Према његовој оцени, те бројеве треба повећати приближно за 10 до 20 одсто, како би се дошло до приближног коначног укупног броја страдалих.