Читај ми!

МСП осудило објављивање текста у Џерузалем посту: Бесраман покушај релативизације најмонструознијег злочина

Министарство спољних послова Србије најоштрије је осудило објављивање текста Дејвида Голдмана у листу Џерузалем пост који, како се наводи, обилује нетачним и злонамерно пласираним подацима, истичући да је затечено бесрамним покушајем ревизије историје и релативизације "највећег и најмонструознијег злочина" на овим просторима.

У тексту "Ово срамотно исмевање Холокауста мора одмах да престане" аустралијски писац Дејвид Голдман наводи да је списак жртава Јасеновца доктриниран, да је било између 2.500 и 4.500 жртава, а да Србија нема никакве форензичке доказе да их је било више.

Голдман, даље, тврди да су југословенске власти 1980. године преименовале Јасеновац у "Аушвиц на Балкану" у "циничном покушају да изнуде новац од Западне Немачке, при чему је број страдалих у логору повећан на 59.000, 99.000, 250.000 и на крају на 800.000, попут ‘језиве игре геноцидног бинга’".

Министарство наводи да се овај текст издваја по беспризорности у мору текстова насталих на "таласу историјског ревизионизма и апологетике фашистичке идеологије зла".

Kако се наводи, аутор текста вређа сени невино страдалих жртава јасеновачког логора, али и здрав разум израелских и међународних читалаца, тврдњом да у том највећем концентрационом логору нацистичке Независне Државе Хрватске није побијено више од 4.500 жртава.

"Стотине хиљада жртава логора који је представљао централну тачку усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у дугом трајању су негиране и ниподаштаване, испрва од стране ревизиониста са маргине, да би се у тај жалосни подухват почетком 90-их укључио и политички врх обновљене хрватске државе", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је најбесрамнију минимизацију броја жртава Јасеновачког логора потенцирао некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, говорећи о 30.000 до 40.000 убијених, као и да нико није могао ни да претпостави да ће га у "лудилу ревизионизма" надмашити најугледнији израелски лист.

Министарство истиче да су Србија и српски народ одувек стајали на бранику истине, чувајући успомену на невино страдале жртве Холокауста и противећи се сваком покушају да се размере највећег злочина у историји света на било који начин релативизују, као и да сећањем на шест милиона Јевреја побијених у нацистичком пиру бранимо достојанство сваке српске жртве која је страдала од истог зла, а на подручју НДХ и од исте руке.

"Верујемо да ћемо у слободи и истини посвећеном народу Израела и даље имати најискренијег савезника у одбрани права на сећање, упркос безочним покушајима манипулације којима нажалост сведочимо", наводи се у саопштењу.