Читај ми!

Министарка Михајловић открива критеријуме за добијање државне субвенције за замену столарије

Градови и општине почели су ове недеље да расписују конкурсе за субвенције за замену столарије, котлова за грејање и изолацију. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже за РТС да ће се јавни позиви наставити и наредних година, као и да очекују да се бар милион домаћинстава у наредне две или три године јави и замени своју столарију. Објаснила је и који су критеријуми за добијање субвенција.

Половину износа финансира држава са локалним самоуправама, а заинтересовни грађани имају 21 дан да се пријаве. Уз формулар о пријави, грађани прилажу и копије личне карте свих чланова домаћинства, решења о порезу, решења о легализацији или потврду да је покренут процес легализације и последњи рачун за струју.

У овом првом кругу субвенције са државом даје 67 локалних самоуправа. До јутрос је 11 градова и општина расписало јавни позив за грађане, а министарка Михајловић каже да очекује да до краја недеље још осам локалних самоуправа то учини.

"Свима је задатак до до краја августа морају да распишу јавне позиве за грађане", додаје Михајловићева.

Напоменула је да је међу документима које грађани прилажу и решење о легализацији, али да могу да се пријаве и грађани који су ушли у процес легализације.

Истакла је да су локалне самоуправе донеле своје правилнике како би спровеле овако велики пројекат.

"Оно што је најважније када говоримо о критеријумима – нема ту повлашћених. Основни критеријум је како се грејете када мењамо столарију, када изолујемо наше станове и куће да ли имате термичку изолацију или немате, ако немате ви сте у предности, ако се грејете на мазут или на угаљ или на лож-уље наравно да сте у предности да добијете могућност да замените столарију или ако користите електричну енергију", објаснила је министарка.

Указала је да ће, када се заврше сви конкурси и када се потпишу уговори, грађани који не буду задовољни моћи да се жале комисијама.

"Испратиће и Министарство и ми ћемо то будно мотрити, јер нам је јако стало да овај први конкурс буде урађен на такав начин и то је пилот-конкурс да бисмо видели да ли постоји нешто где можемо да будемо још једноставнији", додала је Михајловићева.

Говорећи о критеријумима, Михајловићева је нагласила да неће бити приоритет они који су се први пријавили или најсиромашнији.

"Основни критеријум је на који енергент се грејете"

"Не можемо тако, основни критеријум је на који енергент се грејете, уколико су то они енергенти који загађују животну средину или они енергенти које морате пуно да потрошите да бисте се грејали онда имате предност", објаснила је Михајловићева.

"Угаљ, мазут, лож-уље, електрична енергија је нешто што вам даје могућност да имате приоритет када хоћете да замените столарију или врата. Односи се исто и на котлове, ако користите котлове на мазут или на дрва или на угаљ, такође имате предност, ако говоримо о изолацији да ли имате термичку изолацију или немате", додала је она.

У односу на то комисије ће правити приортете, а не на основу тога да ли сте се први јавили или последњи, поручује Михајловићева.

На питање како ће се све то на терену контролисати и спречити корупција, да новац оде у праве руке, а не по пријатељским и родбинским везама, Михајловићева каже да тога неће бити, јер поред комисије јединица локалних самоуправа и Министарство ће спроводити контроле.

"Новца има довољно, сви могу да конкуришу"

Најавила је још један конкурс за замену столарије и то за крај новембра.

"Ти јавни позиви ће се наставити и следеће године и године иза тога, у наредних неколико година. Новца има довољно, дакле сви могу да конкуришу – да ли ће то бити сада или у новембру или следеће године, али имамо довољно новца да можемо да завршимо тај пројекат у наредних неколико година", поручује министарка.

"Очекујемо да се бар милион домаћинстава у наредне две или три године јави и замени своју столарију", поручује Михајловићева.

Конкурс за субвенције за соларне панеле биће расписан 3. септембра

Министарка каже да ће конкурс за субвенције за соларне панеле бити расписан 3. септембра.

"Министарство ће расписати конкурс ка јединицама локалних самоуправа и градовима за субвенцију за постављање соларних панела у истом износу – 50 осто грађани, 50 одсто држава и локална самоуправа", додала је Михајловићева.

"Оно што је јако важно – до сада је било потребно да ако хоћете да ставите соларни панел морали сте да изгубите шест месеци да прикупите све дозволе које су вам потребне. Ми смо потпуно све променили, нема административних процедура – једини корак који грађанин има, уколико хоће да постави соларне панеле, јесте да оде у 'ЕПС Снабдевање', јер су углавном они снабдевачи и да искаже своју потребу да постави соларне панеле, може и руком да напише", навела је Михајловићева.

"ЕПС Снабдевање" је дужно, како каже, да у року од пет дана изађе на терен и повеже све и да се потпише уговор који је типски.

Хоће ли расти цене нафте, гаса и струје 

На светском тржишту дивљају цене нафте, али сада расте и цена гаса и струје. Министарка каже да гас неће поскупети до краја године, јер имамо дугорочан уговор са "Гаспромом".

"Србијагас има обавезу да преговора са Гаспромом за евентуални анекс тог уговора или за нови уговор за наредну годину", додала је министарка.

Што се тиче нафтних деривата, Михајловићева каже да држава својим дажбинама неће повећавати цене.

"Оно на шта ми не можемо да утичено то јесте цена нафте на светском тржишту која је у последња два месеца отишла са 50 на 70 долара", додала је она.

Када је реч о цени струје, каже да за сада нема никаквих захтева ни размишљања о повећању цене.

"Много је важније да наредних пар годинама учинимо све да смањимо потрошњу електричне и топлотне енергије, да помогнемо грађанима да кроз зелену енергију имају мање рачуне", навела је Михајловићева.

Припрема се више пројекта зелене енергије. Најављено је и да ће градња гасовода Ниш–Софија почети до краја године. Министарка каже да се завршава комплетан тендер за извођење.

"Очекујемо у септембру почетак радова, а да се 2023. године тај гасовод заврши", закључила је Михајловићева.  

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво