Читај ми!

Војска Србије поново вежба да користи систем "Стрела"

Пре скоро 45 година у наоружање ЈНА уведен је лаки противаваздухопловни систем "Стрела 2М". Војска Србије поново се увежбава за коришћење овог система за који се показало да је и даље довољно ефикасан. "Стрела 2М" имала је значајну улогу током ратова 90-тих.

Ни висине од 4.000 метара нису гаранција да вас "стрела" неће стићи. Прецизна је и кад гађа беспилотне летелице, хеликоптере, али и поједине авионе и ракете.

Да би обарање било успешно, неопходна је обука и увежбавање. Пре бојевог гађања на полигону Пасуљанске ливаде, војници су прошли три фазе обуке.

"Прва фаза је реализована у матичним јединицама копнене војске. Друга фаза у центру за обуку РВ и ПВО, а трећа фаза свих јединица у гарнизону Врање", наводи командант 35. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВД мајор Мирослав Крстић.

Ракета се самонаводи ка топлоти, зато војници вежбају гађање осветљавајуће мине коју испале минобацачи.

"Приликом испаљивања ракете на циљ, није битан сам погодак мине већ да ракета прође поред мине, два три пет метара и то значи да је погодак", објашњава десетар Стефан Шошевић.

Систем је совјетског порекла, а од средине 1980-тих правила се и лиценцирана верзија, која је била знатно боља. Добро обучени војници, могу погодити циљеве не само до 4.000 метара у висину већ и 2.000 метара у даљину.

Током НАТО агресије "Стрела 2М" била је итекако успешна. Оборила је три беспилотне летелице, више крстарећих ракета, а највећи успех остварила је поготком америчког бомбардера А-10.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво