Читај ми!

Измаглица и непријатан мирис у појединим београдским насељима, грађани траже трајно решење

Грађани београдских насеља Карабурма, Миријево, Звездара поново су се жалили да се шири непријатан мирис праћен измаглицом налик диму. Иако надлежни тврде да је квалитет ваздуха добар, а догашавање пожара на депонији у Винчи при крају, грађани траже трајно решење.

Ваздух у Булевару Деспота Стефана је загађен, док се у осталим деловима града креће од доброг до одличног, објављено је на сајту Беоеко.

Према мерењима у 9.00 сати на Булевару Деспота Стефана концентрација суспендованих честица ПМ 2,5 износи 77,7, док је концентрација ПМ 10 била 109.

Добар ваздух измерен је у Винчи, на Новом Београду у Улици Омладинских бригада, на Дедињу, док је одличан у Овчи, Земуну, Обреновцу.

Дим и непријатан мирис су се поново током ноћи и јутрос могли осетити у појединим деловима града. Грађани су поново апеловали да се утврди шта је узрок загађења и да се нађе трајно решење. 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је пожар на депонији у Винчи потпуно локализован, а да ће бити догашаван још неколико дана.

Весић је рекао да је квалитет ваздуха у Београду добар и апеловао на грађане да прате податке Градског завода за јавно здравље.

На сајту Беоеко се наводи и да уколико је ваздух загађен, здравствене тегобе се могу јавити у целој популацији, с тим што се код осетљивих група могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Осетљивим групама се препоручује да избегавају напорне активности у спољашњој средини, а остали да смање и скрате активности на отвореном.

Уколико је квалитет ваздуха добар, боравак на отвореном не представља никакав ризик за већину популације, наводи се на сајту Беоеко.