Читај ми!

Црвена бара раздора – у Горњим Недељицама тврде да су бушотине узрок, "Рио Тинто" негира

На њиви у атару села Горње Недељице код Лознице, пре извесног времена, подземне воде формирале су бару која је пре петнаестак дана постала црвена. Мештани тврде да су узрок бушотине и истраживања које је изводила компанија "Рио Тинто". Из те компаније негирају везу са том појавом. Инспекције су изашле на терен и чекају се резултати анализа.

Између плодних њива засејаних кукурузом, налази се и једна преплављена водом црвене боје. Према речима мештана, парцела је у приватном власништву фирме која као подизвођач ради за компанију "Рио Тинто", што је и био и повод за њихове сумње да је та појава повезана са истраживањем литијума.

"Тражимо да нас известе шта се налази у тој води, како је та бара настала и одакле та црвена боја, значи и да ли је то штетно по здравље људи и животиња, усева у околини", каже Златко Кокановић, мештанин и представник Удружења "Не дамо Јадар".

Мирослав Мијатовић из Удружења "ПАКТ" истиче да су пријављивали и тражили од надлежних институција да изађу на терен и да саопште праву информацију, јер је забринутост грађана велика.

"И узбуњивање је такође изузетно велико, јер би у случају неких еколошких акцидената ми у ствари требало да имамо праву информацију, не у року од 24 већ у року од 12 сати шта се десило на терену", наглашава Мијатовић.

Шта се дешава на терену, ни после више од десет дана од уочавања појаве нико не зна. Инспекције су излазиле, али ће резултати бити познати тек за месец дана.

У компанији напомињу да је најближа бушотина од поменуте парцеле удаљена 200 метара, али и да је затворена, тако да у њој и око ње нису могућа цурења подземних вода.

"Рио Сава на поменутој парцели није вршила никаква геолошка истраживања. Према информацијама које смо добили, на терен су изашле еколошка, рударска и водна инспекција, које су по службеној дужности обишле локацију и очекујемо њихове званичне извештаје на основу којих ћемо сви, а и шира јавност сазнати шта је тачан узрок и разлог ове појаве", поручује Душан Танасковић, старији геолог у "Рио Сава експлорејшну". 

Надлежни из "Рио Тинта" негирају и наводе да су почела ископавања литијума и напомињу да су још увек у фази прибављања дозвола и завршетка бројних студија.

Изградња подземног рудника евентално ће бити могућа идуће године, а експлоатација тек за пет.

понедељак, 13. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара