Читај ми!

Дим из Винче шириће се и наредних дана

Дим са депоније у Винчи и даље куља према Овчи, Борчи и Крњачи. Пожар је захватио површину од пет хектара. Не постоји опасност да ће се пожар проширити, јер су на лицу места четири возила тешке механизације која земљом затрпавају место пожара. Здравље грађана је приоритет, са информацијама излазимо правовремено, рекао је градоначелник Зоран Радојичић, који је разговарао са ватрогасцима у Винчи.

Београдом се ширио непријатан мирис паљевине, али надлежни кажу да то није значајно утицало на квалитет ваздуха у главном граду.

Није постојао део главног града из кога се јуче није видео дим из Винче. 

Дим и даље куља и иде према Овчи, Борчи и Крњачи. Пожар је захватио површину од пет хектара. Не постоји опасност да ће се пожар проширити, јер су на лицу места четири возила тешке механизације која земљом затрпавају место пожара.

Грађани ће дим моћи да виде, кажу надлежни, и у наредних неколико дана, али стручњаци Завода за јавно здравље уверавају да нема места паници и да се на неколико мерних места мере ПМ честице и да су само у току једног сата забележене честице загађења које су биле на нивоу једног зимског дана.

Препоруке стручњака Завода за јавно здравље су да докле год грађани осећају мирис дима, треба да затворе прозоре и да не излазе напоље без преке потребе.

На лицу места је шест ватрогасних возила са 18 ватрогасаца и они догашавају пожар. Стручњаци се надају да до краја дана грађани више не би требало да осећају мирис паљевине.

Градоначелник Радојичић са ватрогасцима у Винчи

Градоначелник Београда, проф др. Зоран Радојичић, обишао је синоћ депонију у Винчи где је у току гашење пожара које заједнички спроводе екипе Сектора за ванредне ситуације и градских комуналних служби. Обиласку су присуствовали секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникацију и координацију са грађанима Дарко Главаш и командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Милош Мајсторовић.

Радојичић је подсетио да је претходно одржаo састанак са стручно-оперативним тимом који је део Штаба за ванредне ситуације и коме су између осталих присуствовали секретари за заштиту животне средине, здравство, ванредне ситуације, као и начелник Сектора за ванредне ситуације.

"Направљен је пресек ситуације када се говори о гашењу пожара, а ту су били и представници Градског завода за јавно здравље, који су предочили какво је стање ваздуха у Београду. На терену је тренутно шест возила са петнаест ватрогасаца као и екипе 'Градске чистоће' и других комуналних предузећа који засипају земљом делове депоније. Договорене су даље контроле и редовно обавештавање о ситуацији, а нови пресек биће направљен у јутарњим часовима. Савет грађанима је да се придржавају препорука Градског завода за јавно здравље, а с друге стране, учинићемо све да се ситуација што пре санира" рекао је Радојичић.

Нагласио је да ће се кроз јавно-приватно партнерство "Беочиста енергија" решити санација старе депоније, и на тај начин разрешити овај велики проблем.

"Тог момента не очекујемо да ћемо више имати проблеме који су нам протеклих деценија били стални, попут пожара који су се увек изнова појављивали на овом простору. Такође, позивам све да се суздрже од ширења дезинформација и панике. Квалитет ваздуха током дана је варирао, али стављањем пожара под контролу, стање се поправља. Свима нам је приоритет здравље наших грађана и уверавам све суграђане да ћемо са свим информацијама излазити правовремено", казао је Радојичић.

Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Милош Мајсторовић рекао је да ће ватрогасци остати на лицу места онолико дуго колико то ситуација буде захтевала и да ће све активности бити координисане са градским службама које имају тешку механизацију.

Он је нагласио да се пожар гаси свих 24 сата, али ноћу само на местима где не постоји ризик по ватрогасце и возила јер свака депонија приликом пожара ствара "џепове" који нису увек видљиви.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво