Читај ми!

Дуално образовање на Ваздухопловној академији

Будући пилоти и контролори летења имаће могућност да се образују у државном систему по дуалном моделу високог образовања, што обезбеђује Меморандум о сарадњи на развоју дуалног модела студија у високом образовању који је потписан у Ваздухопловној академији.

Уговор су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, генерални директор "Ер Србије" Данкан Нејсмит, директор МТУ Србија Рајнер Бекре и директор Контроле летења србије и Црне Горе СМАТС-а Предраг Јовановић.

Потписивању је присуствовала председница Владе Ана Брнабић која је истакла да је циљ тог споразума да Србија постане један од главних центара за обуку кадрова у авиоиндустрији.

Премијерка је казала да ће Србија у пројекат уложити више од 65 милиона евра и навела да је 191 милион динара већ уложен у реконструкцију Ваздухопловне академије, у којој се одвија обука по дуалном образовању.

"Све што смо уложили и што ћемо уложити не би имало смисла да немате приватног партнера који ће дати практичнио знање, донети референце по којима ћете одмах обучавати кадрове Ер Србију, СМАТС-у, МТУ. Верујем да ће онда бити лако довести и друге компаније из Европе и читавог света", казала је премијерка.

Она је навела и да је авиоиндустрија једна од најконкурентнијих и индустрија у које се највише улаже, а план да будемо један од од европских центара за обуке у авиоиндстрији значиће да читаву економију подижемо на виши ниво.

"То више није економија, која се до сада ослањала на аутоиндустрији, већ потпуно друга игра у којој ћемо учествовати, зато је тај пројекат тако амбициозан'', рекла је Брнабић.

Ружић је рекао да је држава уложила велика средства у пројекат који, како каже, представља "велику шансу" за Србију наводећи да је Министарство издвојило 191 милион евра за реконструкцију Ваздухопловне академије, која ће бити завршена до краја следеће године, а око два милиона евра у опрему.

"Имаћемо могућност да по Јаса стандардима школујемо кабинско особље, авиомеханичаре, пилоте, контролоре лета што до сада није био случај и то ће за Србију представљати велики искорак", рекао је Ружић.

Министар је казао и да је национални модел дуалног образовања у Србији, пре свега у авиоинудстрији, један од најбоље имплементираних, а да је примењен немачки модел дуалног образовања.

Подсетио је да је до сада развијено 11 образовних дуалних профила у средњем образовању.

"Имамо високу струковну школу,од 1. октобра почиње високо дуално образовање, а план је да се у наредне три године на основне студије упише 216 студената, а на мастер студије 114 студената", навео је Ружић.

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић рекао је да ће први пут кадрови за пилота и контролора летења бити школовани у државном систему високог образовања и да ће после три године стећи дипломе струковног инжењера и лиценце за рад у скади са Еаса стандардима.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи