Читај ми!

Удружење Жена уз жену – психолошка подршка током лечења рака дојке

Удружење "Жена уз жену" основано је са циљем да жене буду јаче и храбрије али и да мотивишу друге жене да им се придруже. Удружење је настало са амбицијом да из борбе са карциномом дојке, свака жена, било она која је прошла или пролази кроз такво искуство, али и све здраве даме, науче више, отклоне недоумице и добију одговоре на много питања или разбију предрасуду, каже за РТС Ана Дорник, члан тима.

Гостујући у Београдској хроници Дорникова истиче да удружење пре свега пружа подршку, али делује и превентивно.

"Отворили смо Инстраграм страницу 'Жена уз жену' где пружамо подршку кроз мотивационе поруке, помажемо психолошки дамама које пролазе кроз то искуство, а жена жени заиста може много да помогне", каже Ана Дорник.

Према њеним речима, у удружењу жене имају слободу да једна другој кажу, питају и да доктори могу кроз едукативне програме да помогну са информацијама.

"Ја сам прошле године сазнала своју дијагнозу. Тај први моменат је за мене био моја тешка болест, а после сам је оставила као дефиницију на папиру и онда сам, након хирушке интервенције, решила да наставим даље као здрава жена, а да су хемотерапије нешто што је морало да уследи да би мој даљи живот био квалитетнији", поручује Дорникова.

Како је додала, удружење има и групу на Вајберу у којој даме размењују своја искуства.

"Имају доста питања имају јер су лекари у овој ковид ситуацији преоптерећени послом и треба их разумети. Зато би оваква удружења требало да постоје да би могла да пруже правовремене и истините информације, да не гугламо да будемо сигурне да та информација јесте права и кроз ту Вајбер групу жене могу да пруже подршку једна другој", наглашава Ана Дорник.

Истиче да се води паролом "да пустимо докторе да лече тело, а да смо ми саме те које можемо да излечимо ум", ставом да мењамо свет и да тиме што ћемо изнаћи нешто у нашој суштини можемо да идемо напред.

"Наше удружење се бави психолошком подршком. Од септембра ћемо имати разне пројекте јер је женама у овој ситуацији неопходно да не забораве на самопоуздање, афирмативан однос и приступ животу", објашњава Ана Дорник.

Удружење "Жена уз жену" је младо удружење, али врло амбициозно, пуно позитивног адреналина.

"Испред нас, Боже здравља, стоје велики пројекти. У септембру окупљамо, кроз едукативне пројекте, да дижемо свест, делимо информације кроз предавања на трговима широм Србије а у октобру, када је месец борбе против рака дојке, управо је у плану да организујемо караван и да снажније и гласније дижемо ову тему", поручује Ана Дорник.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво