Читај ми!

Дан сећања на ромске жртве геноцида у Другом светском рату – страдања која су остала у сенци

Европски Дан сећања на ромске жртве геноцида у Другом светском рату обележава се 2. августа, као подсећање на ноћ између 2. и 3. августа 1944. године када су немачки нацисти у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау ликвидирали такозвани породични камп. Извршна директорка Удружења "Ромаг" Биљана Тасић за РТС каже да су Роми страдали током читавог рата и да се на зна тачан број жртава, јер је њихово страдање остало у сенци свих осталих.

Према најновијим истраживањима, 4.300 жена, деце, старих и болесних Рома и Синта, током те ноћи, прво је угушено у гасним коморама, а потом спаљено у крематоријуму.

До данас није утврђен тачан број страдалих Рома и Синта. Говори се да је у Другом светском рату убијено од 500.000 до два милиона Рома у свету.

Извршна директорка Удружења "Ромаг" Биљана Тасић, гостујући у Јутарњем програму, рекла је да ће Дан сећања на ромске жртве бити обележен полагањем венаца, уз присуство поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, испред места где је био логор Земун "Старо сајмиште".

"Роми су страдали током читавог рата и не зна се тачан број жртава, јер је њихово страдање остало у сенци свих осталих страдања", истакла је гошћа Јутарњег програма.

На питање зашто се данас говори о незваничним подацима када је реч о броју настрадалих Рома, Биљана Тасић наводи да је разлог тај што нису уписивани у школе и књиге.

"Постоје званични документи за подручје бивше Југославије који кажу да је на тој територији пре рата било око 200.000 Рома, а да их је након рата, 1948. године, било по попису 72.755", указује извршна директорка Удружења "Ромаг".

Додаје да су Роми били дискриминисани чак и у геноциду који је извршен над њима, те да су тек 1982. године добили право да се призна да је над њима извршен геноциду у Другом светском рату, каже Тасићева.

Стравична сведочења о "породичном кампу"

Говорећи о такозваном Породичном кампу у концентрационом логору Аушвиц–Биркенау, Биљана Тасић каже да постоје стравична сведочења људи, који више нису живи, а који су говорили да нису имали права чак ни да раде већ су одмах убијани.

"Роми су тог 16. маја покушали да се некако спасу када су чули да им следује погубљење. Затворили су се у бараке и говорили су – ако желите да нас убијете, дођите по нас. Успели су накратко да одложе погубљење до 2. и 3. августа", каже Биљана Тасић.

Драгољуб Ацковић каже да "бројем жртава манипулишу сви, можда чак и Роми, јер су се неки представљали као Срби, Бошњаци, Македонци, а не као Роми".

Извршна директорка Удружења „Ромаг" Биљана Тасић каже да су се Роми тако представљали, јер је то био један од начина да се спасу.

"После Другог светског рата Роми који нису тамнопути, остала је култура памћења несвесна међу нама, избегавају да кажу да су Роми", каже гошћа Јутарњег програма.

Холокауст над Ромима у Другом светском рату признат је тек 12. марта 1982. У Берлину је 2012. године, 67 година после завршетка Другог светског рата, откривен споменик Ромима, жртвама нацистичког режима.

Биљана Тасић каже да многе ромске жртве нису добиле компензацију за разлику од других у Другом светском рату, али и да многи Роми нису дочекали ни 1982. годину да би чули да је Холокауст над њима признат.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво