Читај ми!

Преко дана економисти, графичари, електричари, увече ватрогасци – како се постаје добровољац

Свакога дана ватрогасци само у Београду угасе око петнаестак пожара. Ватрогасаца никад доста. Ко су људи који дању раде своје редовне послове, а ноћу дежурају у добровољним ватрогасним друштвима?

Преко дана економисти, графичари, електричари, авио и аутомеханичари, увече – ватрогасци. Када загусти, припадницима професионалних ватрогасних јединица прво прискачу у помоћ волонтери добровољних ватрогасних друштава.

"Углавном добијамо из Центра ватрогасне бригаде позив да изађемо на терен и да помажемо колегама из професионалног састава. Сада у овом периоду летњем највише се ради о пажарима на отвореном простору где су пожари ниског растиња и смећа по депонијама", објашњава Душан Јовановић, командир добровољног ватрогасног друштва "Матица" Земун.

Дежурају ноћу, а онима којима смене на послу дозвољавају раде и дању. Ђорђе, иако је медицински техничар по струци, већ две године добровољно вози ватрогасно возило најстаријег друштва "Матица" Земун.

"Одлучио сам да се бавим овим могу рећи послом, додуше волонтерским, из љубави према не бих рекао адреналину, него акцији некој, помагању људи, спашавању имовине, а између осталог због љубави према камионима и опреми која се налази у ватрогасној станици", наводи Ђорђе Јоздић, добровољац добровољног ватрогасног друштва "Матица" Земун.

Да бисте постали добровољни ватрогасац неоподно је да прођете обуку МУП-а у трајању од недељу дана и да положите стручни ватрогасни испит.

"До пре неколико година, односно доношања законске регулативе новембра 2018. године, ова област је у великом мери била и запостављена и девастирана. Међутим, од тог момента држава и само Министарство унутрашњих послова и Сектора за ванредне ситуације стају иза добровољних ватрогасних друштава и тренутно јесмо у фази реорганизације и даљег развоја и верујемо да ће се тај тренд наставити", истиче Милош Миленковић, Сектор за ванредне ситуације.

Како би имали сву неопходну опрему и услове за рад на терену и њима је потребна помоћ, па се зато Град Београд труди да им на различите начине пружи подршку.

"Један начин је да кроз Сектор за ванредне ситуације опредељујемо новац, а он опет кроз савез, Ватрогасни савез Београда опредељују тај новац и на тај начин се дефинишу и та друштва и тачно позиције где им је потребан новац и на тај начин им помажемо, али исто тако кроз различите кампање, кроз радионице", додаје Зоран Радојичић, градоначелник Београда.

Добровољно ватрогасно друштво Вождовац основано је 1947. године и има 70 чланова. Спремни да помогну и када је проблем ватра, али и вода.

"На интервенције излазимо кад су ванредне ситуације као што су биле поплаве 2014. године, где смо три дана учествовали на црпљењу воде, а после тога су два дана наши чланови ишли у Крупањ где су отклањали последице тих поплава које су биле", објашњава Радиша М. Трнавац, Добровољно ватрогасно друштво Вождовац.

Београд има десет активних добровољних ватрогасних друштава. Волонтери из "Матице" Земун позивају све који имају времена и воље да им помогну. Јер, како кажу, нема ништа лепше него помоћи другима у невољи.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво