Читај ми!

Тешком и интригантном темом полазници Правосудне академије у Нишу постали европски прваци

Полазници Правосудне академије у Нишу освојили су прво место на Европском такмичењу академија у области судијске етике. Они ће представљати нашу земљу крајем године на финалу у Лисабону.

Јелена, Гала и Лука били су бољи од колега са Правосудних академија из пет европских земаља. Да би победили изабрали су веома тешку и интригантну тему – да ли примена неправедног закона угрожава судијски интегритет.

"Тема је интригантна и изазовна баш због тога што људи мисле да је посао судије стриктно примењивање закона, међутим, судије су много више од неких машина које аутоматски примењују закон и сусрећу се у свакодневном раду са многобројним ситуацијама", каже Јелена Михајловић, полазница Правосудне академије.

"Углавном људи који се не баве нашом науком често кажу – да, то је право, али се питају шта је са правдом и онда смо ми пробали да видимо колико има простора приликом пресуђивања да судија помири право и правду, а да остане у границама закона", наглашава Гала Богосављевић, полазница Правосудне академије.

Такмичење је било онлајн. Екипа је морала да припреми видео-презентацију, али и да укрсти ставове са осталим тимовима и одговара на питања трочланог жирија.

"Ми имамо искуства са сличним такмичењима, где не знамо шта ће жири да нас пита и где морамо у тренутку да се снађемо и да дамо задовољавајући одговор на енглеском језику", додаје Лука Анђелковић, полазник Правосудне академије.

Цело такмичење одвијало се на енглеском језику, а нишки тим имао је најубедљивију аргументацију и кртичко размишљање.

"Кад год радите нешто на језику који није матерњи, то свакако јесте изазов, али некако смо се ми, пошто смо искусни на овим такмичењима били још као студенти, навикли на ту врсту сучељавања мишљења", истиче Богосављевићева.

Финално такмичење је планирано за децембар у Лисабону, а Србију ће поред Нишлија представљати и београдски полазници Академије, који су раније победили у области породичног права.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара