Читај ми!

Страни туристи се полако враћају у Београд, град нуди нове атракције

Београд је 2019. угостио више од милион страних туриста. Ове године бићемо срећни ако их буде упола мање. Оно што улива оптимизам јесте чињеница да нам се странци полако враћају. За улазак у Србију потребно је да су вакцинисани или да им је пи-си-ар тест негативан. У противном, следи карантин од 10 дана.

У Београду тренутно бораве туристи из 50 земаља. Пре короне, током лета, попуњеност свих престоничких хотела, а има их 124, била је око 80 одсто. Сада је само у 13 централних, попуњеност 54 одсто.

"Што је даље од центра, попуњеност је слабија, тако да имамо хотеле који су попуњени испод 10 одсто, а десет хотела уопште и не ради", указује Георги Генов, директор Удружења хотелијера и угоститеља Србије.

"Са ковид пасошима заиста је лако путовати Европом. Ја сам прележао корону, па се после вакцинисао и осећам се веома сигурно", испричао нам је један туриста.

Сви организовани обиласци града су обновљени. Само отворени аутобуси нису преживели корону, али и они се надају помоћи државе након које ће наставити да крстаре престоницом.

"Београд има више атракција у овом тренутку него што је имао 2019. Многи инфраструктурни објекти су завршени, од атракција имамо споменик Стефану Немањи па надаље. Ту је и велики број програма на отвореним просторима, на пијацетама и трговима од којих су неки реновирани, а неки новоотворени", истиче Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Манифестације су адут београдског туризма. У оквиру Београдских летњих ноћи, биће овог лета музике за свачији укус.

"На више пунктова, у више делова града ће се одржавати концерти за различите генерације и свуда ће улаз бити бесплатан од степеништа код Бранковог моста, Савског трга, Ташмајдана, Трга Републике, општина Лазаревац и Обреновац, на новобеоградском шеталишту", наводи Иван Карл, градски секретар за културу.

Хоће ли бити Бир феста средином августа, још се не зна. На основу епидемијске ситуације, Кризни штаб ће донети одлуку.

Потпуни опоравак светског туризма очекује се следећег лета. Наравно под условом да сви ми, на свим меридијанима, будемо одговорни према себи и другима и вакцинишемо се. У противном, вртећемо се у корона кругу годинама. А ко то жели?

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво