Читај ми!

Доловац: Резултати у сузбијању криминала ускоро видљиви

Републички јавни тужилац Загорка Доловац поручила је да извршиоци кривичних дела могу очекивати наставак даљег одлучног деловања тужилаштва у сузбијању свих облика криминалитета, посебно организованог и тешког криминала.

Загорка Доловац je јуче у у Скупштини Србије изабрана на функцију Републичког јавног тужиоца у трећем узастопном мандату. У изјави за Танјуг истакла је да ће даљи резултати тужилаштва у сузбијању свих облика криминалитета, посебно организованог и тешког криминала ускоро бити видљиви.

У наредном периоду, поред праваца поступања и развоја спрског Јавног тужилаштва који су до сада били заступљени, Доловац ће се, како каже, старати да Јавно тужилаштво, у оквиру својих уставних и законских овлашћења и обавеза, настави са осавремењивањем свог рада како у људском тако и у техничком смислу.

"Изазови модерних облика криминалитета су пред нама, као и потреба да јавно тужилаштво буде ближе и отвореније према грађанима који треба да боље разумеју и подрже наше напоре у заштити Устава и закона", напоменула је Доловац.

У том смислу она очекује да ће предстојеће промене Устава ојачати стандарде владавине права и унапредити положај, како јавног тужилаштва, тако и целокупног правосуђа.

Додатно интензивирати напоре у борби против организованог криминала

На домаћем плану сматра да се могу додатно интензивирати напори у борби против организованог криминала, на првом месту криминалних група, затим корупције, посебно на вишим нивоима, као и савремених облика криминала који су све присутнији у нашем друштву.

Говорећи о приоритетима које је имала у претходном периоду функције Републичког јавног тужиоца, Доловац каже да је већина успешно спроведена.

"Међутим с обзиром на то да се ради о поступању које је трајног карактера, и у наредном периоду ћу уложити труд да се међународна сарадања са колегама тужиоцима из других земаља одржи на постојећем завидном нивоу, као и да се унапреди", рекла је Доловац.

Сматра да данас јавна тужилаштва много брже, агилније, савременије и самосталније поступају у свом раду него што је то био случај пре увођења новог Законика о кривичном поступку 2013. године и такозване "тужилачке истраге".

"Радује ме чињеница да се на основу годишњих извештаја о раду јавних тужилаштава у нашој земљи може уочити константи тренд пораста решавања предмета у складу са законом, како у обиму тако и у квалитету", напоменула је Доловац.

Обавештавати јавност у законским границама

Када су у питању критике појединих медија да се мало појављује у јавности, она указује да разуме заинтересованост медија за рад јавног тужилаштва, те да га сматра неопходним у процесу обавештавања јавности о битним аспектима рада тужилаштва.

Ипак, како је истакла, јавно тужилаштво може обавештавати јавност само у границама законом одређених овлашћења и у складу са интересима поступка, посебно водећи рачуна о заштити приватности учесника у том поступку.

"Настојаћу да баланс између ових потреба унапредим у наредном периоду, посебно путем подстицања надлежних јавних тужилаштава да у складу са законским могућностима упознају јавност са својим поступањем", навела је Доловац.

Посебно је захвалила Државном већу тужилаца, Влади и Скупштини Србије на поверењу које јој је указано предлагањем и избором за Републичког јавног тужиоца у мандату, који ће започети 1. јануара 2022. године.

"Указана ми је велика је част и поверена одговорност од стране професионалаца из струке и народних представника коју ћу настојати да оправдам пред грађанима наше земље. Овим чином управо су грађани указали подршку стабилном јавном тужилаштву у Србији које штити жртве кривичних дела, старајући се да одговорни буду кажњени", рекла је Доловац.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво