Одржана конститутивна седница Савета за права детета

На првој, конститутивној седници Савета за права детета у Палати Србије, именовани су нови чланови тог тела, које представља један од најважнијих националних механизама за остваривање права детета, чији рад подржава и Комитет за права детета УН.

Специјална саветница премијерке Ане Брнабић за Агенду 2.030, Славица Ђукић Дејановић подсетила је да је уз подршку Уницефа у мају прошле године усвојена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године.

"У претходном периоду радили смо на заштити деце од насиља, заштити деце у уличној ситуацији и спречавању злоупотребе дечјег рада", рекла је Ђукић Дејановић.

Навела да поједина истраживања показују да су деца са сметњама у развоју, из сиромашнијих породица и она која припадају одређеним друштвеним групама чешће изожена насиљу и дискриминацији и приморана да од најранијих узраста сама зарађују за живот.

Истакла је да је у годишњем извештају "О најгорим облицима дечјег рада", који је објавило Министарство за рад САД, а којим је обухваћена 131 земља, Србија добила оцену "значајан помак" када је реч о спречавању злоупотребе дечјег рада.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је да је заштита дечијих права веома важна, додајући да се залаже за забрану физичког кажњавања деце и употребу физичке силе као начина васпитавања.

"Важно је да се омогући право детета да искаже своје мишљење, без обзира на узраст, то је нешто што треба да постане нормално, јер је важно за његов даљи развој", рекла је Јанковић.

Директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова истакла је да заједничко бављење решавањем проблема деце треба да обухвати последице коронавируса.

"Веома важна тема којом треба да се бавимо је пружање подршке за имунизацију деце, као и пружање подршке за повратак ученика у школе у наредној школској години и обезбеђивање сигурног окружења у школама кроз охрабривање наставника да се вакцинишу", нагласила је Костадинова.

Нови председник Савета, министар за бригу о породици Ратко Дмитровић указао је на значај тог тела, подсећајући да је основано још 2002. године.

Посебно је похвалио то, што је Савет у претходном периоду имао улогу у иницирању политика и анализи мера надлежних органа у вези с питањем наталитета, деце и младих.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво