Читај ми!

Насуфовић: Бајрам дан чистих осећања среће и радости

Прослава Курбан-бајрама, једног од два највећа празника у исламу, почиње сутра, а реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић поручио је да је Бајрам дан чистих осећања среће и радости које је немогуће осетити или изразити осим у друштву.

Сеад Насуфовић je изразио жаљење што је ово друга година заредом у којој није могуће обавити хаџ, односно ходочашће за све муслимане који нису становници Саудијске Арабије.

Додао је да је прошле године тај број био ограничен на око 1.000 људи из Меке, а да ће ове године око 60.000 муслимана који су становници Саудијске Арабије бити у могућности да обаве хаџ.

"Уверени смо да ће доћи дан када ће пандемија коронавируса бити иза нас, али са страхом размишљамо колико ће времена бити потребно да се осећање заједништва, без страха од међусобних сусрета, врати у наше џамије, џемате, породицу и заједницу", рекао је Насуфовић.

Позвао је све имаме и вернике да у предстојећим данима Курбан-бајрама испоштују сва правила у циљу спречавања ширења коронавируса.

"Надам се да ћемо у томе успети и верујем да ће бројне џамије бити у могућности да клањање Бајрам-намаза организују и у својим двориштима како би се омогућио што шири простор где би људи могли да обаве молитву. Такође, наша је препорука да све колективне обреде који се врше у џамији и испред џамије сведу на минимум, да се у свему води рачуна да не дође до даљег заражавања", додао је Насуфовић.

Истакао је да је одговорност особина зрелих, солидарних и племенитих људи, а пожртвованост добрих и додао да је уверен да ћемо сви заједно бити довољно велики људи да се тим особинама украсимо.

"Ми смо у овом нашем искушењу сви једнаки и зато су наше молитве упућене Богу за здравље и срећу сваког човека", рекао је Насуфовић.

Честитао је Бајрам свим верницима који га славе и додао да ће Бајрам-намаз сутра бити одржан у Бајракли џамији у 5.50.

Курбан-бајрам је исламски празник који долази два месеца и 10 дана након Рамазанског бајрама.

У народу је познат и као Хаџијски бајрам јер му претходи ходочашће у Меку, што је једна од пет основних прописаних верских дужности за пунолетне муслимане.

Прославља се четири дана, а специфичан је по курбану, односно жртви, тачније приношењу жртве, што је обично овца, у знак сећања на искушење посланика Ибрахима.

Поводом празника Курбан-бајрaма, председник Александар Вучић упутио је честитку верницима исламске вероисповести.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара