Читај ми!

Невреме широм Србије – "провала облака" у Београду, ветар чупао дрвеће у околини Новог Сада

Невреме праћено јаком кишом и градом и данас је током послеподнева и вечери погодило готово целу земљу. Према најавама метеоролога, нестабилно време требало би да потраје све до 20. јула.

Јак пљусак, праћен грмљавином, погодио је Београд око 18 часова, а потом и око 20.30. У појединим деловима града падао је и град. Невреме је захватило и Зрењанин, Ужице Нишавски округ.

Новосадски портал НС уживо јавља да је јако невреме праћено градом, грмљавином и јаким олујним невременом погодило рубне делове Новог Сада.

Најјачи град погодио је Мошорин, а у Каћу и Будисави ветар је чупао дрвеће и бандере, па су на терен морали да изађу и новосадски ватрогасци.

Улице Мошорина беле су од леда, а град величине лешника, падао је и у Ковиљу, Беочину, Баноштору и Футогу. Неке од фасада кућа су оштећена, а нанета је и велика штета усевима. У Будисави је пало дрво у дворишту основне школе.

Централне делове Новог Сада погодили су јаки пљускови, али није било града.

У Сомбору јак пљусак уз грмљавину око 20 часова, а пре тога су се чуле противградне ракете, што из Бајше, што из Мађарске.

У Апатину је било мало града, а киша није направила веће проблеме.

Киша праћена ветром и грмљавином погодила је и Ковин око 20.15, а убрзо након тога нестала је струја у целом граду.

Снабдевање електричном енергијом успостављено је око 21 сат. 

Град у Владичином Хану, гром ударио жичару на Златибору 

Oко 15 сати невреме праћено обилном кишом, ветром и градом величине ораха захватило је Владичин Хан

Мештани кажу да је локални пут био прекривен ледом и да је саобраћај накратко заустављен.

Невреме је данас погодило и Златибор, а због удара грома шестоседна жичара се покварила и престала с радом. Путници који су се затекли у кабини без проблема су стигли до врха Торника пошто је активиран резервни погон жичаре. 

Републички хидрометеоролошки завод најављује да ће и током вечери време бити нестабилно, местимично с кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

Непогоде широм земље и региона 

Претходних дана у појединим деловима земље пала је велика количина кише. Поједине саобраћајнице и домаћинства у Петровцу на Млави су поплављени због обилних падавима, па је у делу општине проглашена ванредна ситуација.  

Већ три дана и крушевачки крај бори се са обилним падавинама. У Расинском округу поплављени су подруми кућа, а оштећена су и пољопривредна имања и локални путеви. 

Невреме је у суботу погодило и Блаце и Ивањицу. На Голији је олујно невреме покренуло клизиште, па су путеви до појединих села непроходни 

Невреме је раније данас погодило и регион. Сарајево и Загреб засула је јака киша, па су бројне улице остале поплављене. 

И наредних дана нестабилно 

У готово целој земљи на снази је наранџасти метео-аларм због прогнозираних опасних временских појава. Само у источној Србији важи жути метео-аларм.

За понедељак је издат црвени метео-аларм за Војводину и западну Србију, док ће у осталим крајевима земље на снази бити наранџасти метео-аларм.

Према прогнозама метеоролога, до уторка, 20. јула ће се задржати нестабилно време са честом појавом кише, пљускова и грмљавине.

Локално се очекују и временске непогоде са градом, појачаним ветром и великом количином падавина. За три сата, кажу метеоролози, може пасти 30 литара кише по квадратном метру.

Од среде биће претежно сунчано, са температурама око 30 степени. 

Пажљиво возите 

Многи грађани ових дана иду на годишње одморе, па због лоших временских прилика, током вожње треба бити додатно обазрив.

Возачима се препоручује да, кад је јака киша, зауставе возило и сачекају да пљусак прође

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво