Читај ми!

Зашто за манастир Куманица кажу да је Острог с ове стране

Древни манастир Куманица, на сјеничко-пештеркој висоравни у близини границе са Црном Гором био је значајан духовни центар. Посвећен је Светом архангелу Гаврилу. Многи га сматрају Острогом с ове стране.

Не зна се тачно време изградње манастира Куманице, а ни ктитор. Прво писано помињање је из 1514. године. У рушевинама су сачувани делови плоча од 13. до средине 15. века. 

Златно доба Куманице било је у другој половини 16. и током 17. века, а потом је опустео у другој половини 18. века. Манастир је обновљен 2000. године. 

"Долазим из Пољске и први пут сам овде. Одушевљена сам местом и желим да се помолим у светињи", рекла је саговорница.

У народу постоји веровање да посетом Куманицама слепи прогледају, хроми проходају, а нероткиње рађају. Због таквих легенди долазе људи свих религија из целог света.

Отац Николај, старешина манастира Куманица каже да је манастир Куманица култни исцелитељски манастир.

"Многа исцељења су се дешавала у манастиру Куманица како у старим тако и у данашња времена, 26. јула се овде одржава велики сабор. Буде присутно и до 10-12 хиљада људи за ту једну ноћ", рекао је отац Николај.

У плану је и изградња прилазног пута до манастира Куманице. Тренутно се изводе радови на изградњи пута Сјеница - Баре до школе у Врбници.

"Сам манастир Куманица представља духовно средиште, место заједнице али и духовно извориште мештана ових прелепих крајева и као такав нема случајно префикс Острог са ове стране", каже Дејан Драмићанин, вероучитељ.

До Куманице се стиже макадамским путем из правца Врбнице или железничком пругом Београд-Бар због чије је изградње било планирано да се поруши светиња, али верници то нису дозволили.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи