Читај ми!

Од почетка године утајено више од седам милијарди динара пореза – шта се највише шверцовало

Уз нешто више контрола него прошле године, инспектори Пореске полиције су у првих шест месеци открили више од седам милијарди динара утајеног пореза, што је за четвртину више. Не јењавају покушаји шверца акцизне робе, а откривено је и двоструко више такозваних фантомских предузећа.

Уз фантомске фирме и предузећа за прање пара, која се оснивају због избегавања плаћања пореза, за инспекторе је потпуна новина откриће оних која су настала да би остварила право на повраћај ПДВ-а. Три таква у организацији власнице књиговодствене агенције из Ћуприје, за годину дана су присвојила 10 милиона динара из државне касе.

"Они су сваког месеца предавали фиктивне ПДВ пријаве које је сачињавала власница књиговодствене агенције и на основу лажног садржаја из тих пореских пријава захтевали повраћај ПДВ-а. Новац од повраћаја ПДВ-а предавали су власници књиговодствене агенције", каже Иван Ивановић, координатор Пореске полиције.

Посебан је и случај два предузећа из Суботице која су правила лажне фактуре у којима је количина продате робе вишеструко умањена, имали су и кривотворене банкарске изводе са одговарајућим уплатама. На тај начин покушали су да им мимо опорезивања остане више од 500 милиона динара.

Сви они су међу 72 ухапшена у протеклих шест месеци. Поднето је и 665 кривичних пријава за више од 900 кривичних дела.

"Извршењем поменутих кривичних дела избегнуто је плаћање пореза у укупном износу од 7,3 милијарде динара, што је за око 26 одсто више него у истом периоду прошле године", истиче Ивановић.

У првој половини године, у односу на исти период прошле, за 50 одсто је опао шверц цигарета, док је, судећи по запленама, за толико скочио нелегалан промет резаног и дувана у листу. Одузето је 55.000 литара нафте, три хиљаде литара алкохола и више од тоне кафе. Ипак, још се препричава ранија заплена у нелегалном магацину од 400 квадрата у центру Београда.

"У том претресу су затечене велике количине акцизних производа, пре свега алкохолних пића страног порекла и то ексклузивних брендова, и пронађено је и одузето преко 1.700 комада разних алкохолних пића, затим преко 40 врста цигарета и томпуса", наводи Бобан Ничић, инспектор Пореске полиције.

Роба вредна више десетина милиона динара из тог магацина пресељена је у порески и већ распродата.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара