Читај ми!

"Моји подаци за банку" – без одласка на шалтере до кредита

Е-управа од данас грађанима нуди још једну услугу "Моји подаци за банку". Практично, грађани убудуће без одласка на шалтер могу да прикупе податке из регистара становништва, социјалног осигурања, ПИО фонда, пореске управе и других службених евиденција и регистара и проследе их банци од које траже кредит. За сада, то је могуће у три банке. Ово је иначе прва сарадња јавне управе и привреде.

Први корак јесте да се грађани пријаве на портал електронске управе. После избора банке, кликом на опцију "прикупи податке" почиње скупљање података. Према подацима Удружења банка то ће уштедети обилазак пет до 10 шалтера, 10 до 20 милиона сати и више милиона евра.

Премијерка Ана Брнабић каже да је прва идеја била да у сваком тренутку будемо држава која је сервис својим грађанима.

"Не само од понедељка до петка од 8 ујутру до 16 часова поподне, него заиста буквално нон-стоп, 24 часа. Важна идеја водиља, такође мени када сам постала министар за државну управу и локалну самоуправу деловала једноставно и никада ми није било јасно зашто они пре нас нису то урадили за грађане, а то је да никако и никада више грађани Србије не буду курири нама у државној управи или локалној самоуправи већ да ми будемо њихови курири", навела је Брнабићева.

За сада су у пројекат укључене Еуробанка, Моби банка и Сбербанка, а очекује се да се укључе и друге банке.

"За нас то значи да хоћемо даље да учествујемо у развоју дигиталне агенде, сопствене дигиталне агенде, иницијатива и унапређења процеса у циљу побољшања ефикасности како би и клијентима омогућили оно што се данас најчешће тражи од нас а то је комфор и ефикасност", рекао је члан ИО Сбербанка Владимир Бошковић.

Према подацима НБС, Србија има 3,2 милиона корисника електронског банкарства и 2,3 милиона корисника мобилног банкарства. Куповина робе и плаћање услуга преко интернета већа је за 124 одсто него у првом тромесечију прошле године. То није случајност већ резултат рада као и држање инфлације под контролом.

"Са 3,6 међугодишње инфлација, јуче објављен податак 3,3 међугодишње, 0,5 месечни ниво прошлог месеца, овог месеца 0,3. То се само уклапа у пројекцију НБС да је реч о привременом повећању и враћању инфлације у границе циља", навела је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Иначе, у Србији се годишње поднесе два милиона захтева за готовинске кредите.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво