Читај ми!

Јанковић: Време је да се забринемо због огромног насиља, медији заборављају своју одговорност

Напад на радницу у теретани, туче секирама усред дана, насиље над женом на Ади Циганлији, сличан призор виђен је и на Бањици. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић наводи за РТС да нема оправдања за насиље, али истиче одговорност медија приликом извештавања о овим случајевима.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да медији приликом извештавања о насиљу заборављају на своју одговорност, као и етику извештавања.

"Управо то што су озбиљни проблеми пишу се под сезационалистичким насловима или се оправдавају злочини. Заиста је истински време да се забринемо и свакако да смо већ забринути због тог огромног насиља и тензија", навела је Јанковићева.

Повереница је нагласила да нема никакве дилеме да када се ради о насиљу у породици, да је очекивано да ћемо имати више пријављиваних насиља зато што се о томе у последњих година говори, а да је пре 20 година то била приватна ствар.

"Све институције које су надлежне у систему заштите морају бити ојачане, то никако се не може посматрати као трошак", навела је Бранкица Јанковић, која је додала да институције у систему заштите треба да пружају и адекватан одговор – подршку жртвама и кажњавање починиоца.

"Добро би било када бисмо у медијима имали епилоге случајеве насиља. Увек се сведе на то да се тих дана пише и када је реч о родно заснованом насиљу и насиљу о женама, сензационалистички и крши се етички кодекс", рекла је гошћа Јутарњег програма.

Говорећи о говору мржње у медијима, Јанковићева је рекла да су прошле недеље започели тренинг за новинаре и да је на њему констатовано да га нема много у правом законском облику.

"Сви који учествују у јавном животу су се извештили, па газе по ивици. Увредљив и понижавајући говор у сваком смислу, вулгаран, прети да постане дозвољена матрица понашања", додала је Јанковићева.

Истакла је да је линија између недопустивог говора до говора мржње танка, као и од говора мржње до насиља.

"Порука је да водимо рачуна о јавно изговореној речи, јер се никада не зна ко је коме узор, коме шта може падне на памет", рекла је Јанковићева.

Говорећи о дигиталном насиљу, рекла је да ће то бити највећи изазов, али и глобални тренд, као и да сматра да сви каснимо у решавању тог проблема.

"Под велом анонимности ви можете другог да вређате, претите, па чак и да крадете идентитет, да не говорим о осветничкој порнографији. То су све нови феномени, нове врсте насиља, а оне захтевају нова знања, вештине и оруђа у борби против нових облика недозвољеног понашања", закључила је Бранкица Јанковић.

"Жртве су опомена"

Двадесет шеста годишњица сребреничке трагедије је обележена комеморацијом настрадалим у Меморијалном центру у Поточарима.

На питање да ли жртве могу да помогну да се смање тензије, Јанковићева сматра да су жртве опомена.

"Жртве морају бити трајна опомена свима нама. Дубоко жаљење без осветничких мисли, без осећаја мржње, увек је лекотворно. Ваља увек пронаћи речи које лечи, то није увек лако, али мислим да је то једини пут за излечење", додала је.

Повереница је казала да је једини начин да направимо праведно и боље друштво је међусобно поштoвање, разумевање, као и да у сваком тренутку бирамо речи.

Регион о људским правима

Бранкица Јанковић рекла је да се у јулу планира окупљање свих организација за равноправност у региону, укључујући и Словенију, која се придружује, а која до сада није била део те мреже.

"Разговараћемо о ЛГБТ правима, али и о људским правима за време трајања ванредне ситуације", навела је Бранкица Јанковић, која је додала да ће се на том скупу први пут у региону отворити и тема о привилегијама за вакцинисане.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара