Читај ми!

Комеморација жртвама злочина у Сребреници

У Меморијалном ценру Сребреница Поточари завршена је централна манифестација обележавања 26 година сребреничке трагедије којој су присуствовали званичници и дипломатски представници, док су се неки присутнима обратили видео порукама.

Комеморација се због пандемије коронавируса одржава у складу са препорукама стручњака о забрани ширења заразе.

Након комеморација одржана је сахрана посмртних остатака још 19 идентификованих жртава.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи је у свом обраћању рекао да "Европа није заборавила своју одговорност у неспречавању геноцида".

Казао је и да су "пресуде судова показале да починитељи не могу проћи без казне".

Председавајући Европског савета Шарл Мишел је такође у видео поруци изразио наду да се такво нешто никад неће поновити у Европи.

"Уједињени смо у тузи. Али и у нади да никад више нећемо видети такво зверство у Европи. И то је оно што Европска унија представља. Демократске принципе. Слободе. Помирење. И изградњу трајног мира на нашем континенту....", рекао је, између осталог, Мишел.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је у својој поруци рекао да су због сребреничких жртава ране још увек свеже и да неће дозволити да се "заборави тамна мрља на европској историји".

Додао је да је дужност Турске да створи мир на овим просторима који ће бити трајан, те да позива све да учествују у томе.

"Догађаји у Сребреници не иду на част УН" 

Подсекретарка Уједињених нација и специјална саветница генералног секретара за превенцију геноцида Алице Ндериту поручила је да догађаји у Сребреници не иду на част УН-а. 

Амбасадор САД Ерик Нелсон је казао да се придружује "свима који оплакују жртве од пре 26. година".

"Сједињене Државе позивају све политичке лидере да се суздрже од отварања старих рана", казао је Нелсон.

Председник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус обећао је да ће међународне правосудне институције наставити да процесуирају жртве "геноцида и злочина који су се у ратовима деведесетих десиле у БиХ".

Иако су у Меоријалном центру Себреница - Поточари присутни председник Мило Ђукановић и потпредседник владе Дритан Абазовић, присутнима се видео поруком обратио председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.

Исказујући саосећање са сребреничким жртвама, Бечић је подсетио да је Црна Гора недавном резолуцијом осудила "геноцид у Сребреници као и оне који га негирају".

Председник Хрватске Зоран Милановић, који се такође обратио видео поруком, поручио је да је одговорност политичара да не дозволе понављање 11. јула и осудио релативизацију и негирање злочина.

Поред лидера политичких партија Бошњака и Хрвата у БиХ у Поточарима је и председник Црне Горе Мило Ђукановић и потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић.

У Поточарма је и лидер ЛДП-а у Србији Чедомир Јовановић, који је и саветник хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића, који је у то тело изабран гласовима Бошњака.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара