Читај ми!

Глобал фајненс: Србија 34. на листи најбезбеднијих земаља света, најбоље пласирана у региону

Магазин "Глобал фајненс" објавио је нову листу најбезбеднијих земаља света, а Србија је заузела 34. место, што је најбољи пласман међу државама региона.

Као најбезбедније државе света амерички магазин Глобал фајненс је препознао Исланд, Уједињене Арапске Емирате, Катар, Сингапур, Финску, Монголију, Норвешку, Данску, Канаду и Нови Зеланд.

Од укупно 134 рангиране државе, Србија је заузела 34. место, што је најбољи резултат међу државама региона. Словенија се нашла на 47, Хрватска 74, Црна Гора 121, а Босна и Херцеговина тек 130. месту.

Србија је знатно поправила пласман, пошто је на претходној листи, објављеној 23. јануара 2019. године, заузела 58. место.

Безбедност сваке државе рачуната је на основу три фактора – лична сигурност становника, присуство ратних сукоба и опасност од природних непогода, укључујући у значајној мери и факторе ризика које је са собом донела пандемија коронавируса.

Сваки од ових фактора заснован је на извештајима за 2020. годину који су урађени 2021. године. 

Будући да је рангирање засновано на различитим извештајима и подацима, на листи се не налазе државе за које, из различитих разлога, не постоји довољно релевантних и доступних података.

Пандемија значајно утицала на поредак

Пандемија коронавируса је знатно утицала на поредак, па су многе богате и развијене земље осетно поквариле свој пласман у односну на претходне године, због великог броја преминулих од ковида 19.

У обзир је узиман број преминулих по глави становника, као параметар спремности власти, здравствених система и инфраструктуре да се суоче са неочекиваном кризом, али и број вакцинисаних по глави становника, као један од позитивних показатеља.

Тако се Португал нашао на 29, Шпанија 41, Словенија 47, а Белгија 66. месту јер су међу државама са највећом стопом смртности од ковида 19 у односу на број становника, иако су на претходној листи били међу 20 најбезбеднијих.

Због великог броја умрлих ковид пацијената лоше су пласиране и Мађарска на 90, Италија на 84. и Уједињено Краљевство на 38. месту.

Иако имају добре резултате када су у питању други фактори, траљава реакција на избијање пандемије коронавируса коштала је пласмана и Сједињене Америчке Државе, које су заузеле тек 71. место.

Доза сумње због података државних институција

Из магазина Глобал фајненс упозоравају да листу треба посматрати са дозом сумње у односу на претходне јер су, за разлику од осталих фактора који су бодовани на основу извештаја и података независних организација цивилног сектора, подаци у вези са пандемијом углавном узимани од државних институција, па су у неким случајевима недовољно доступни, а у другим упитно кредибилни.

Иако је пандемија коронавируса пореметила поредак на листи најбезбеднијих земаља на свету, није значајно утицала на побољшање пласмана држава у којима букте озбиљни грађански сукоби или које се константно налазе под претњом природних катастрофа.

Тако су на пример Филипини, Нигерија, Јемен и Салвадор регистровали мали број преминулих од ковида 19, али су и даље веома лоше пласиране. На последњем 134. месту су управо Филипини.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво