Читај ми!

"Муњевити удар" на полигону Пештер, изведена завршница војне вежбе са бојевим гађањем

На привременом полигону "Пештер" код Сјенице одржана је завршница здружене тактичке вежбе Војске Србије са бојевим гађањем "Муњевити удар 2021". На полигону изведена гађања тенком Т-72МС, дроном, беспилотном летелицом ЦХ92 и борбеним системом "пасарс". Вежби присуствовао председник Александар Вучић.

Тема војне вежбе је "Ојачана тактичка група у извођењу нападне операције". Ово је највећа вежба која се одиграва у Србији у последњих неколико деценија.

Више од 2.300 припадника специјалне јединице, Копнене војске и Ратног ваздухопловства на више полигона извели су нападну операцију уз употребу тенкова, борбених возила, артиљеријских система и оруђа, авиона, хеликоптера, даљински пилотираних ваздухоплова, ПВО система и наоружања пешадијских и специјалних јединица.

Посаде тенкова Т-72 МС јавности су први пут представиле борбене могућности уз употребу савремених опто-електронских и нишанских система којима је ово борбено возило опремљено.

Скупа су наступали и модернизована оклопна борбена БРДМ-2М која су недавно, са тенковима, стигла из Руске Федерације. Задатак оклопних јединица је да снажном ватром и одлучним маневром сломе одбрану непријатељских снага. 

У улози борбеног осигурања била је механизована пешадија на "лазарима 3", "милош", "МРАП 6x6" и "НТВ", возилима која су производ домаће одбрамбене индустрије. Ту су се нашли и оклопни транспортери БВП-М80А и БОВ. 

Ватрену подршку у нападној операцији пружиле су самоходне топ-хаубице 155мм Нора Б-52, самоходни вишецевни ракетни лансери 128мм "огањ" дигитализовани, батерија самоходних вишецевних ракетних лансера 128мм "огањ" М-18 модуларни, лансер "морава" и самоходне хаубице 122мм "гвоздика" модернизована као и минобацачи 120мм.

Ефикасност ватре ових средстава значајно је унапређена развојем нових система за осматрање и управљање ватром помоћу којих је многоструко скраћено време од поседања ватреног положаја до спремности за дејство. 

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије