Читај ми!

Противградне мреже уз субвенције државе - да воћари уместо града уберу приход

Извесно је да ће откупне цене малине ове сезоне бити знатно више него претходних година. Због тога многи воћари стрепе од града, стрелци су већ неколико пута противградним ракетама умањили штету, а све је више оних који, поред осигурања, размишљају и о другим видовима заштите.

Мирко Ковачевић је улогу противградног стрелца преузео од оца. Снабдевеност ракетама боља је него раније, а упркос накнади од 4.000 динара за тај посао, каже да ће и због себе бранити усеве и имовину од градоносних облака.

"По том питању држава апсолутно за нас противградне стрелце не чини ништа. Немамо никакво осигурање од 2005, 2006. године. Једино што нам локална самоуправа изађе у сусрет", каже Ковачевић, противградни стрелац из Средње Добриње.

У драгачевском крају недавно је у једном дану дејствовано са 43 противградне ракете.

Тако су размере штете умањене на десетак процената, а због значаја тог вида заштите локална самоуправа стимулише стрелце.

Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације општине Лучани, истиче да је 8.000 динара по једном стрелцу на нивоу од једног месеца.

"На тај начин стимулишемо стрелце и могу вам рећи да општина Лучани има изванредне стрелце, који су оцењени сви до једнога, од тридесетдвојице, са оценом одличан пет. Што значи да се увек одазову на приправност, увек дејствују када се укаже потреба", поручује Вучићевић.

Поручује да се размишља о унапређењу овог система, да се поставе аутоматске противградне станице.

Такав систем се показао ефикасним у ваљевском крају.

Ипак, све више воћара жели да се додатно заштити постављањем противградних мрежа уз субвенције државе од  90 процената за њихову набавку.

Драгиша Цогољевић из Чачка каже да има воћњак од 2017. године, на коме је противградна мрежа и до сада се то доста добро показало.

"Мислим да је неминовност набавка противградних мрежа, а друго је питање финансијских могућности. Субвенције доста помажу, али и даље су то поприлично високе инвестиције", сматра Цогољевић.

У сваком случају, воћари кажу да је боље да уместо града они уберу приход, а уз субвенције и осигурање мирније дочекују сезону, не размишљајући о томе колико ће бити ефикасно растеривање облака ракетама.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво