Читај ми!

За ученичке задруге око шест милиона динара

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић потписао је уговоре са директорима 28 основних школа у Србији за оснивање и подршку ученичким задругама у вредности од 5.800.000 динара.

Бранко Ружић је обишао сајам ученичких задруга у дворишту О.Ш. "Лазар Саватић" у Земуну и поручио да кроз такав вид креативности ученици развијају предузетнички дух, истичући да ће се у септембру расписати још један конкурс у вредности од четири милиона динара.

"До 2018. године имали смо 55 ученичких задруга, а сада их имамо 112. Уверен сам да ћемо испунити план да до 2023. имамо неких 250 ученичких задруга и мислим да је то нешто што омогућава деци да заиста препознају што је њихов будући животни позив", рекао је Ружић новинарима.

Навео је и да је у претходној и овој години опредељено скоро 30 милиона динара за те потребе.

О.Ш. "Четврти краљевачки батаљон" из Краљева потписала је други уговор са Министарством просвете за ученичке задруге, а директорка Марина Вучинић истиче да се захваљујући томе развија предузетнички дух и финансијска писменост код ученика.

"Средства ћемо користити за набавку нове опреме. Ђачка задруга омогућила је да реализујемо ученичке идеје, а део новца се улаже и у хуманитарне активности, тако да је добробит од задруга заиста велики", нагласила је Вучинић.

Ученичка задруга О.Ш. "Надежда Петровић" из Велике Плане броји 160 чланова, а ученици су распоређени у три секције - дечје ставаралаштво, израда накита која је основна делатност и дистрибуција уџбеника.

Директорка те школе Весна Илић рекла је за Танјуг да им је Министарство прошле године доделило 300.000 динара, док је ове године опредељено 150.000.

"Највише је дато за репроматеријал и на тај начин помажемо ученицима који су слабијег материјалног стања", навела је Илић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво