Читај ми!

Има и огласа за професионалне спаваче и укротитеље великих змија – о чему се заправо ради

Милош Турински из Инфостуда рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да послодавци необичним називом самог посла покушавају да привуку кандидате да погледају шта послодавац нуди. Једном се у огласу тражио укротитељ великих змија, а заправо је био потребан стручњак из ИТ сектора.

Код нас нема дегустатора чоколада, сладоледа или пита који на тај начин зарађују позамашни новац. Нема потражње ни за изнајмљеним партнерима за појављивање на гала вечерама или јавним догађајима.

У Америци се за овакве послове нуди више од 100.000 долара годишње. Код нас, листа необичних занимања изгледа мало другачије.

Милош Турински из Инфостуда рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је од необичних занимања код нас – играч видео-игара: онај који би требало да помаже другим учесницима да се пробију на више нивое.

То, како каже, више није необично, сведоци смо дигиталног доба, нисмо толико далеко од Америке.

Турински додаје да послодавци небичним називом самог посла покушавају да привуку кандидате да погледају шта послодавац нуди.

"Имали смо ситуацију пре годину када је у огласу стајало да се тражи укротитељ великих змија. Ради се о ИТ позицији, а послодавац је тако хтео да буде интересантан", каже он.

А пре две године, компанија која се бави продајом душека тражила је професионалног спавача да испроба да ли је душек довољно добар. Зарадиће 50.000 онај ко, после десет сати спавања, може да оцени да ли је душек добар као што се у реклами наводи.

А ту је вајбер-дадиља, бебиситерка која чува децу преко вајбера. У огласу из 2019. године тражила се женска особа која би чувала децу у Америци – а потребан је само смарт телефон, конекција са дететом док су родитељи одсутни.

"То се односило на децу старију од 13 година, а оглас је био намењен онима који су слободни, нудила се добра зарада, за неколико сати могло добити и два пута више него овде", рекао је Турински.

"Наши кандидати знају да су код нас ригорозне провере послодаваца, онај кога није проверио АПР и НБС, не може да се огласи на нашем сајту, ниједно физичко лице не може да се огласи на нашем сајту, кандидати су обезбеђени", подвлачи Турински.

Има покушаја да се огласе сумњиви послови са дискриминацијом у самом тексту огласа.

"Не можете да тражите особу одређеног пола, да наведете: тражим девојку до 25 година. Дискриминаторне ставке не пролазе", каже Турински.

Од маја прошле године лагано смо кренули да се враћамо у нормалу, па је 2021. за сада боља од 2019. године, указује Турински.

Највише тражени трговци, продавци, администратори... 

Што се тиче листе занимања, увек су актуелни па и за време пандемије трговци, продавци, администратори, ИТ-евци, који су дефицитарни, затим ауто-механичари, конобари, кувари. Прошле године нисмо имали сезонске послове, људи су вољни да иду на приморје и тамо зараде неки динар за пет или шест месеци.

Подсећа да су сезонски послови – од брања малина и чувања оваца по планинама – добро плаћени. Ту су, како истиче, месечне плате око 1.000 евра.

Кандидата је ипак мало, као и за занатска занимања, наши људи нису вољни да се селе на два-три месеци, каже Турински.

Када се говори о миграцијама, тежња је да се пређе у већа места.

Турински даје препоруку младима:

"Упишите ИТ ако волите јер ту има места, али само уколико сте заљубљеник у компјутере, у програмирање, затим електроинжењери недостају, за њих има доста посла", закључио је Турински.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи