Читај ми!

Епархија рашко-призренска: Забринути смо због забране верницима да посете КиМ

Епархија рашко-призренска саопштила је да је озбиљно забринута због све чешћих случајева у којима се верницима, расељенима на простору централне Србије, забрањује да посећују светиње и гробља, као и да учествују у црквеним прославама на Косову и Метохији.

Епархија рашко-призренска је на свом налогу на Твитеру оценила да "најновији у низу инцидената", када су верници пореклом из села Мушутишта најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, а потом принуђени да напусте Косово и Метохију, показује повећани степен кршења елементарних верских права, слободе вероисповести и слободе кретања на темељу етничке и верске припадности.

"Ова група верника требало је да посети неколико светиња СПЦ на Косову и Метохији и да данас на Тројичин дан учествује у Св. Литургији, која је била заказана на рушевинама манастира Св. Тројице код Мушутишта, општина Сува Река, који је, иначе, порушен након завршетка рата у лето 1999. године. Годинама после рата редовно су одржаване свете Литургије на овој локацији, али су последњих година локални албански демонстранти спречавали приступ манастиру", наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Додаје да је у овом случају реч о директном кршењу Закона о верским слободама који својим чланом 7А даје гаранције да неће постојати произвољна забрана за улазак на КИМ посетиоцима цркава и манастира СПЦ.

"Од прошле недеље, када је једна група верника спречена да уђе на КиМ, ова ситуација се поновила јуче ујутро, када су верници пореклом из села Мушутишта, најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, да би потом од стране косовске полиције били принуђени да напусте КиМ", навела је Епархија на Твитеру.

Епархија је нагласила да је ова група верника требало да посети неколико светиња СПЦ на КиМ и да данас, на Тројичин дан, учествује литургији, која је била заказана на рушевинама манастира Св. Тројице код Мушутишта, општина Сува Река, који је порушен након завршетка рата 1999. године.

Аутобус са 50 верника из централне Србије који су кренули на Задушнице и посете храмове српске православне цркве на Косову и Метохији, враћен је у суботу ујутру из Косовске Митровице за Београд, саопштио је раније директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара