Читај ми!

Злато више неће моћи да откупљује било ко – колике казне су предвиђене за кршење прописа

Откупом злата и драгоцености више неће моћи да се бави било ко, попут мењача девиза. Од средине маја прецизно је дефинисано ко може да се бави тим послом. За оне који немају дозволу државе предвиђене су високе казне, каже за РТС државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић.

Милан Љушић каже за РТС да се новим Законом о предметима од драгоцених метала регулише промет драгоцености.

"И по старом закону контрола квалитета је била добра, али сам промет приватног, ломљеног злата је био неконтролисан, па ће се новим прописима то увести у легалне токове", указује Љушић.

Како је истакао, главна новина у закону је одвајање призвођача, односно увозника злата и откупљивача.

"Уколико неко жели да се бави откупом злата мора да се региструје у Агенцији за привредне регистре, тако да тиме неће моћи као до сада да се баве мењачи девиза и фризери", истиче Љушић.

Такође, потребна је и регистрација у Дирекцији за мере и драгоцене метале где се добија цертификат за бављење откупом злата и накита.

Како је рекао, промет више неће контролисати Дирекција, као што је било предвиђено старим законом, већ Тржишна инспекција Министарства трговине.

Откупом злата моћи ће да се обавља само у објектима који су видно означени за ту делатност, каже Љушић.

Када грађани дођу код откупљивача злата, добијају лист у коме мора да стоје одређени подаци које дефинише закон – међу којима су степен финоће злата и цена.

Са друге стране, ресорно министарство ће знати колики је промет ломљеног, злата које је било у приватном власништву, додаје Љушић.

Љушић наглашава да уколико неко посумња у наведену чистоћу злата може да се обрати Дирекцији за мере и драгоцене метале, где ће се ванредно испитати квалитет.

"По завршеној контроли Дирекција издаје цертфикат о финоћи испитиване драгоцености", додаје Љушић.

Указује на то да закон не задире у тржиште, односно цену по којој ће се злато откупљивати, већ само уређује услове трговања.

Љушић апелује на грађане да продају своје драгоцености само овлашћеним откупљивачима, јер уколико то чине у нерегистрованом објекту могу сносити санкције.

"Предвиђене казне за рад без дозволе су два милиона динара за привредна друштва, за овлашћена лица до 150.000, а за предузетнике од педесет хиљада до пола милиона динара", закључује Љушић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се