Читај ми!

Гимназијалац који са Багдале посматра звездано небо, а знањем збуни и професоре

Упркос пандемији, 25 ученика крушевачке Гимназије освојило је 31 републичку награду. Ђак генерације, Јован Марковић, обезбедио је учешће на једној европској и три светске Олимпијаде. Професори кажу да се такав таленат среће једном у радном веку.

За признања која је освојио ове године, Јован је, каже у шали, обезбедио нову полицу. Међутим, круг такмичења натпросечни матурант још није затворио. Од првог крушевачког гимназијалца који ће представљати Србију на олимпијадама из хемије, астрономије, уз то и физике, очекују се врхунски резултати.

"Он је интелигентан, необичан, посвећен науци. Није баш лагано радити са њим. Он је био у стању да неки експеримент сам осмисли. И играти се са хемијом и са хемикалијама није баш тако наивно", испричала је  Марица Грчак, професор хемије.

Задатке из физике је, каже предметна професорка, од првог средње, решавао преко извода и интеграла.

"Што значи да се он припремао тако озбиљно за гимназију да је научио вишу математику. То се учи у четвртој години гимназије, природног смера. После је на сваком такмичењу радио задатке помоћу више математике, као да је студент физике, што је изазивало чуђење. Чак неке колеге је збуњивало", каже Гордана Настић, професор физике.

О достигнућима и перспективи Јован је желео да разговарамо на Багдали, видиковцу одакле често телескопом посматра звездано небо и планете.

"У прве две године било је доста учења, али када се баш уђе у тај ритам, онда треба све мање и мање. Онда баш некако тече, као река тече баш, баш тако", рекао је Јован Марковић, ђак генерације крушевачке Гимназије.

Рекао је да му је корона пореметила планове. "Ја бих ишао и у Јапан и у Колумбију и у Виљнус у Литванију за сва ова такмичења и у Истанбул у Турску за ово прошлогодишње из хемије. Тако да то би значило додатно искуство. Мислим да баш таква једна целина је оно што инспирише ученике за даљи рад", каже Јован.

Надокнадиће пропуштено, јер већ у августу путује у Америку. Јован је постао стипендиста Амхерст колеџа крај Бостона.

Студираће упоредо хемију и физику, што ће га, нада се, даље препоручити за Одсек инжињерства на Дартмут колеџу.