Читај ми!

Министри Стефановић и Волас на вежби "Платинасти вук 2021"

У бази Југ и на полигону Боровац код Бујановца одржана је мултинационална војна вежба "Платинасти вук 2021". Учествовало је више од 500 припадника оружаних снага из 10 земаља. Вежбу су пратили министри одбране Србије и Уједињеног краљевства, који су пре тога на Војном гробљу Комонвелта - одали пошту браниоцима Београда.

На овогодишњој вежби учествовало је укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 земаља - Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Француске и Уједињеног Kраљевства Велике Британије и Северне Ирске.

Јединице оружаних снага симулирале су борбу у градској средини, блокаду и претрагу терена, како се контролише масовно окупљање, како се обезбеђује конвој. Учествовале су пешачке и моторизоване патроле, специјална борбена возила, попут "Лазара", хеликоптери.

У неколико секвенци показали су како се контролише масовно окупљање, борбу у урбаној средини, обезбеђење места базирања, конвој, блокаду у којој је учествовало и оклопно возило "Лазар".

Приказ тактика, техника и процедура у мултинационалним операцијама посматрали су министри одбране Србије и Уједињеног краљевства Небојша Стефановић и Бен Волис који су оценили добру увежбаност, уиграност и посвећеност свих учесника у вежби, као и добру међусобну сарадњу.

"Наша војска учествује са Копненом војском и ратним ваздухопловством. Ово је одлична припрема за све мултинационалне мировне операције у којима би ми могли да учествујемо, у којима данас учествујемо, и у онима којима ћемо учествовати у будућности, са овим партнерским земљама", навео је Стефановић.

Бен Волис наводи да је данашњи дан био одличан.

"Имамо много заједничког посла да урадимо. Свет је сада нестабилан и врло брзо ће српски и британски војници заједно учествовати у мисији под покровитељством Уједињених нација на Кипру, радујем се да их тамо посетим. Ово је одличан дан", навео је Волис.

Вежба "Платинасти вук" реализује се у Србији од 2014, а ове године први пут учествују војници Грчке и Француске.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво