Читај ми!

Ђаци Млекарске школе у Пироту имају јединствен матурски испит на Балкану

За припрему пиротског качкаваља, белог сира, кајмака или воћног јогурта, потребно је више дана. Личи, али није најава за причу о млечним специјалитетима, већ о матурским испитима ученика Млекарске школе у Пироту – јединствене на Балкану.

Матурски испит за ученике Млекарске школе траје онолико дана колико је потребно да се направи квалитетан млечни производ. Ученицима су на располагању радионице, лабораторије и стручни савети, али рад мора бити самосталан. Дегустација матурског рада се подразумева.

"Одличан је сир, добио сам чисту петицу на матурском. Није било тешко, јер смо на пракси то стално радили", хвали се Андрија Матејић, ученик Млекарске школе.

Ивона Ценев каже да је матура овде специфична и да може да траје неколико дана у зависности од производа. "Ја на пример радим воћни јогурт и то траје два дана", каже Ивона Ценев.

Игор Стевановић објашњава да се у Млекарској школи у другој години уче ферментисани производи - јогурт, воћни јогурт, кисело млеко, а у трећој години раде сиреве.

"Врло је занимљива школа, јер има доста праксе", оцењује Стевановић.

Радионица школе преради 5.500 литара млека

Свакога дана у радионици школе преради се 5.500 литара млека. Осим технолога и мајстора, у рад су од првог дана школовања укључени и ђаци.

"Сво оно знање, свеже стечено знање из школских клупа, преносе и обогаћују кроз практичан рад у нашој млекарској радионици. Млекарска школа има иза себе 75 година традиције обучавање кадра за потребе прехрамбене индустрије", Ненад Ђорђевић, директор Млекарске школе.

Најпознатији производ школе је пиротски качкаваљ. Ученици кажу да је то и најтежи матурски испит, јер качкаваљ треба припремити на традиционалан начин, ручно у корпи од лесковог прућа. Али су зато најбољи дипломци Млекарске школе познати и тражени мајстори.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво