Читај ми!

Студенткиња новосадског ДИФ-а тврди да трпи мобинг, управа факултета то негира

Олга Цого, студенткиња из Новог Сада, жали се како последњих годину дана трпи тортуру, увреде и претње од професора пливања на Факултету спорта и физичког образовања у Новом Саду. Мобинг је, како каже, пријавила факултету, али је уместо одговора добила дисциплинску казну. Предметни професор и Факултет негирају све оптужбе и кажу да имају документацију која демантује њене тврдње.

Олга Цого каже да је проблем настао када је полагала испит из пливања, последњи који јој остао до дипломе основних студија.

"Изашла сам, положила сам практичну и теорију, на сајту Факултета као коначан резултат је стајало да сам пала", наводи Олга Цого, студенткиња ДИФ-а.

Због тога се, каже, упутила на консултације код професора, захтевајући објашњење.

"Да би ми након тога рекао да ја морам да добијем десетку, да бих уопште положила његов предмет, изашла сам следећи рок, поново полагала, исто сам добила оцену осам, опет сам пала и тако наредних осам рокова. Наставила сам да тражим и даље комисију, да би на крају проблем био решен тако што су ме склонили на годину дана са факултета", објашњава Олга Цого.

Факултет је Олги изрекао дисциплинску казну, због које је изгубила статус редовног студента, међутим, у марту месецу, у присуству адвоката, жалба на ово решење је усвојена, и омогућено јој је полагање испита.

"У међувремену, с обзиром да сам имала право да изађем на испит, платила сам у служби испит, дошла сам у априлу, професор ми је држао врата факултета, не да ме није пустио да изађем на испит, него ме није пустио да уђем на факултет", објашњава Олга Цого.

Професор пливања каже да је читава прича лажно представљена и да је због Олгиних тврдњи у медијима, добио велики број претњи и увреда.

"Формирана је комисија за студенткињу Олгу Цого. Први пут се сусрећем са оваквим оптужбама и са оваквим начином опхођења према мени у јавности, и желим да кажем да све што сам сада рекао, има документацију, значи на факултету постоји званична документација, која демантује све што је поменута спомињала. Оно што сам урадио и како сам урадио, урадио сам по свим правилима и свим протоколима", наводи Горан Димитрић, професор пливања.

Истог је става и управа Факултета.

"Дисциплински поступак је покренут против студента због вређања руководства факултета, спровођења наставе и осталих ствари. Тај дисциплински поступак никакве везе нема са полагањем испита, односно не једног испита, него Олга по курикулуму, има два испита до краја својих студија", наводи Борислав Обрадовић, продекан за наставу.

А за полагање ових испита, она није сакупила довољан број бодова, каже студентски представник Факултета.

"Колегиница и уз те две оцене које носе одређен број бодова, није стекла укупно 51 бод, зашто, зато што није била редовна на настави, нити практичној, нити теоретској, и зато што на практичном делу испита није добила довољан број бодова, односно није друге елементе положила како би на тај начин прикупила довољан број бодова и стекла укупно 51 бод", објашњава Бојан Рашковић, председник студентског парламента Универзитета у Новом Саду.

И док Олга тврди да до данас није добила одговор на питање како да положи овај испит, те да ће на полагање морати у пратњи адвоката, са Факултета кажу да је систем бодовања једнак за све, и да од њега неће одустати под притиском студенткиње.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара