Читај ми!

Шта чека власнике сплавова – где ће смети да се постављају плутајући објекти

У поноћ прошлог викенда возачима је због гужве требало и више од једног сата да изађу на београдске улице из зоне сплавова испод Бранковог моста. Многи су на сплаву провели вече, а са ублажавањем епидемијских мера биће их све више. Последње бројање угоститељских објеката на води који се налазе у тзв. београдском акваторијуму показало је да их има 319. Сплавови су, наравно, постављани како је власницима одговарало, а где могу да буду, како треба да изгледају и које ће бити висине – тиме се бави градска радна група, а укључен је Урбанистички завод.

Марко Стојчић, главни урбаниста Града Београда, гостујући у Јутарњем програму најавио је да ће се сутра пред посланицима Скупштине Града наћи први документ, план постављања плутајућих објеката за београдски акваторијум.

"Ту ћемо видети где су зоне, где могу да се постављају сплавови а где не могу, и где су зоне где условно могу да се постављају у односу на неке додатне услове или препреке које морају да издају или републичка или градска јавна предузећа", објаснио је Стојчић.

Навео је да ће сви сплавови имати много услова које ће морати да испуне, пре свега безбедносне, и да је то основ да тај објекат може да функционише с обзиром на то да је највећи број објеката постављен, односно изграђен, у комерцијалне сврхе.

Висина сплава око седам метара

"Следећи елемент је противпожарна заштита и увели смо један нови елемент, а то је архитектура. Многи објекти неће моћи да изгледају овако како данас изгледају. Наравно да то подразумева габарите, пре свега висину, имаћемо неколико категорија висине. То значи да уколико се иза реда сплавова налази неки споменик и/или нека заштићена зона, ти сплавови не могу да угрожавају својом висином те визуре", рекао је главни урбаниста.

У пракси ће то, како је објаснио, бити да је сплав висине око седам метара, што значи да неће више моћи у тим зонама да се појављују сплавови који су виши од два нивоа. Постоје случајеви са три и четири нивоа и за њих ће бити одређене зоне где могу да се поставе.

Интенција је, каже, да се све потпуно рашчисти и утврди да ли негде постоје локације са којих сплавови морају да се уклоне.

Стојчић додаје и да ће бити одређени критеријуми делатности, где је могућа клупска, у смислу буке, где су сплавови ресторани, за становање, канцеларијска делатност…

Такође, истакао је да је веома важна тема бука са сплавова у области становања, где су обавезне звучне баријере.

Власницима две године да се прилагоде прописима

"Други корак у прописима је измена Закона о водама који додатно треба да пропише неке елементе за услове постављања тих сплавова. Трећа категорија је давање дозвола за конкретне локације. Потрудићемо се да они који су већ пуно инвестирали остану на тим локацијама уколико испуне све критеријуме", истакао је Стојчић.

Нагласио је да ће сви морати да уђу у режим наплате, у зависности од зоне и намене, и да плаћају накнаду по квадратном метру сплава.

Стојчић је најавио и да ће се Град у наредним година позабавити најтежом темом, а то је третман отпадних вода.

Пловна дозвола ће дефинисати оптерећење које може да има један плутајући објекат, што значи дефинисаће се колики је број особа максималан.

"Најважнија је ствар што ће власници сплавова добити две године да се прилагоде свим прописима", истакао је Марко Стојчић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво