Читај ми!

Откривен споменик Ћирилу и Методију у Димитровграду

Споменик словенским просветитељима Ћирилу и Методију свечано је откривен у дворишту гимназије Светих Кирила и Методија у Димитровгарду, а церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев.

Уз интонирање химни Србије и Бугарске, које су извели припадници Гарде Војске Србије, споменик је откривен у присуству грађана Димитровграда.

Након откривања споменика, председници Александар Вучић и Румен Радев обићи ће реконструисану зграду Гимназије Светих Ћирила и Методија.

Камен темељац за споменик Вучић и Радев поставили су 22. јуна 2018. године.

У свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, прославља се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе. 

У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.

Дан словенске књижевности и културе традиционално се прославља 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску.

Ширили писменост и хришћанство међу Словенима

Ћирило и Методије, грчка браћа из Солуна, ширили су писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији.

Помагали су културни напредак Словена због чега су остали упамћени као "словенски апостоли". Направили су и прво писмо Словена - глагољицу.

Након њихове смрти, њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад.

Преводом литургијских и библијских књига, Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености, а њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо ћирилицу.

"Бугарски народ ће увек у Србији имати пријатеља"

Бугарски народ увек ће у Србији имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да на братски начин разговара о проблемима, јер имамо исту веру, а имали смо и много проблема у прошлости да бисмо себи дозволили да имамо проблеме у будућности, поручио је председник Србије Алексндар Вучић након откривања споменика Ћирилу и Методију у Димитровграду.

Вучић је подсетио да је са бугарским председником на истом месту био пре три године, када су положили камен темељац, истичући да се јасно види шта је у том период урађено - око саме школе, али и аутопут са приступним саобраћајницама.

Председик је најавио да је план да се прошири индустријска зона, како би се привукли инвеститори, шо би значило посао за људе у том крају, додајући да ће за то тражити и подршку бугарских пријатеља.

По питању школовања и уџебника, Вучић је нагласио да у школи у којој је осам разреда на бугарском и седам на српском, то лепо говори како под истим кровом могу да стоје српска и бугарска застава.

"Ми са тим немамо никакав проблем. Хоћемо да сви Бугари који живе у Србији имају право на свој језик, да воле своју земљу и народ. Са тим немамо проблем, јер је то оно што бисмо пожелели српском народу ван Србије", поручио је Вучић.

"Имали смо много проблема у прошлости да би себи дозволили да имамо проблеме у будућности"

Председник Вучић је истакао да је најважније да гледамо и видимо како и шта заједнички можемо да урадимо у будућности.

Захвалио је председнику Бугарске на посвећнеости у развијању пријатељства са Србијом.

"С наше стране Бугари који живе у Србији, Бугари који живе ма где у свету увек ће имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да не само на пријатељски, већ братски начин разговара о свим проблемима. Имамо исту веру, имали смо много проблема у прошлости да би себи дозволили да имамо проблеме у будућности", указао је Вучић.

Рекао је да би волео да види више бугарских туриста у Србији, као што Бугарска види све већи број туриста из Србије.

Замолио је грађане Димитровграда да воде рачуна о комшијама, не гледајући на националност, да живе заједно и заједно развијају Србију, као и заједничке односе са Бугарском.

Радев инсистирао да бугарске инвестиције буду заштићене

Председник Бугарске Румен Радев рекао је у Димитровграду током сусрета са председником Александром Вучићем да се осећа да је међу добрим домаћинима.

Радев је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да не зна по којим статистичким параметрима Србија одређује да је ово, како је рекао, најсиромашнији крај.

"Ово што видим је другачије и очекујем ускоро састанак економских стручњака из Бугарске са челницима Општине Димтировград да уговоре услове за будући развој и инестиције у овом региону", рекао је Радев.

Казао је да је у разговору са Вучићем, како је навео, инсистирао да бугарске инвестиције које ће доћи овде буде заштићене како би се дугорочно могло улагати.

Биће, додао је, срећан ако Србија буде улагала више у развој овог региона, али да, како је рекао, све што је чуо у Димтировграду, слуша и у свакој другој бугарској општини.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи